Antena 3 CNN Externe Google va cumpăra reactoare nucleare de mici dimensiuni pentru centrele de date cu inteligență artificială

Google va cumpăra reactoare nucleare de mici dimensiuni pentru centrele de date cu inteligență artificială

google
Este „primul acord de acest fel din lume”.Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    15 Oct 2024   •   15:21

Google a semnat un acord, de altfel „primul de acest fel din lume” pentru achiziționarea de energie de la o flotă de reactoare nucleare de mici dimensiuni, pentru a genera puterea necesară în contextul creșterii utilizării inteligenței artificiale.

Compania a comandat șase sau șapte reactoare nucleare mici (SMR) de la Kairos Power din California, primul dintre ele urmând să fie finalizat până în 2030, iar restul până în 2035, scrie The Guardian

Google speră că acest acord va oferi o soluție bună, cu emisii reduse de carbon pentru alimentarea centrelor de date, care necesită cantități uriașe de energie electrică. Compania americană a afirmat că energia nucleară reprezintă „o sursă de energie curată, disponibilă non-stop, care ne poate ajuta să satisfacem cererea de energie electrică într-un mod fiabil”.

Creșterea uriașă a inteligenței artificiale generative, precum și a stocării în cloud, a dus la o creștere semnificativă a cererii de energie din partea companiilor de tehnologie.

Luna trecută, Microsoft a semnat un acord pentru a prelua energie de la Three Mile Island, activând pentru prima dată centrala după cinci ani. Acest loc, din Pennsylvania, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istoria SUA, în martie 1979. În martie, Amazon a achiziționat un centru de date alimentat cu energie nucleară de la Talen Energy.

Locațiile noilor centrale și detaliile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite. Google va achiziționa un total de 500 megawați de energie de la Kairos, companie fondată în 2016, care construiește un reactor demonstrativ în Tennessee, programat să fie finalizat în 2027.

Michael Terrell, directorul senior pentru energie și climă la Google, a declarat: „Rețeaua are nevoie de noi surse de energie pentru a susține tehnologiile AI, care propulsează progrese științifice majore, îmbunătățesc serviciile pentru afaceri și clienți și stimulează competitivitatea națională și creșterea economică. Acest acord ajută la accelerarea unei noi tehnologii care răspunde cerințelor energetice într-un mod curat și fiabil și deblochează întregul potențial al AI pentru toată lumea.”

Mike Laufer, directorul executiv și co-fondatorul Kairos, a afirmat: „Suntem încrezători că această abordare inovatoare va îmbunătăți șansele ca proiectele noastre să fie livrate conform bugetului și programului stabilit.”

×
Subiecte în articol: Google reactoare nucleare
Parteneri
x close