Antena 3 CNN Externe Google ameninţă să lase Australia fără motor de căutare. Guvernul australian: "Nu răspundem la ameninţări"

Google ameninţă să lase Australia fără motor de căutare. Guvernul australian: "Nu răspundem la ameninţări"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 08:40 22 Ian 2021 Modificat la 08:40 22 Ian 2021
Google ameninţă să lase Australia fără motor de căutare. Guvernul australian: "Nu răspundem la ameninţări"
Foto: Pixabay.com

Ameninţarea companiei care deţine motorul de căutare se va materializa în cazul în care guvernul de la Canberra va continua demersul care ar obliga Google, alături de Facebook, să plătească pentru conţinutul preluat de la companiile media.

Dacă decizia va fi pusă în practică, 19 milioane de utilizatori australieni de internet se vor confrunta cu căutări slabe calitativ și vor avea probleme cu platforma YouTube.

Australia este pe cale să adopte o lege care ar determina giganții tehnologici să negocieze plăți cu editorii și radiodifuzorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutărilor sau în fluxurile de știri. Dacă părţile nu pot încheia un acord, un arbitru numit de guvern va decide prețul.

"Ţinând cont de riscul financiar și operațional greu de gestionat, dacă proiectul deveni lege, nu am avea altă opțiune reală decât să oprim punerea la dispoziție a căutărilor Google în Australia", a declarat Mel Silva, director general Google pentru Australia și Noua Zeelandă, în fața unui comitet al Senatului.

Reprezentantul companiei nu a menționat însă YouTube în comentariile sale.

Premierul australian: Nu răspundem la ameninţări. Cine respectă regulile noastre este binevenit

Comentariile Google au atras o replică dură partea prim-ministrului australian Scott Morrison, care a spus că țara își stabilește regulile pentru "lucruri pe care le poți face în Australia".

"Oamenii care doresc să lucreze așa în Australia sunt bineveniți. Dar nu răspundem la amenințări", a adăugat premierul australian.

Australia a anunțat legislația luna trecută, după ce o investigație a constatat că Google și Facebook dețineau prea multă putere în industria mass-media, situație despre apreciată drept o amenințare la adresa democrației.

Dublă măsură: Google va plăti conţinutul furnizat de editorii de ştiri francezi

Google are un sprijin direct de la guvernul Statelor Unite, care a cerut Australiei să renunțe la legile propuse.

Amenințarea Google de a-și limita serviciile în Australia a venit la doar câteva ore după ce compania cu sediul în Mountain View, SUA, a ajuns la un acord de plată a conținutului cu unii editori francezi de știri, ca parte a unui program pe trei ani în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru sprijinirea companiilor media.

Sursa: Mediafax

×
Etichete: Google Australia
x close