Liderul american a vizitat Louisiana pentru a vedea pagubele produse şi a discuta cu oficialii locali, care i-au transmis că pata a ajuns la doar 15 km de coasta statului.
"Avem de-a face cu un dezastru de mediu masiv şi potenţial fără precedent. S-ar putea extinde pentru o lungă perioadă. Ar putea pune în pericol vieţile a mii de americani care nu numest acest loc acasă", avertiza Obama.
Cu toate acestea, în faţa criticilor, acesta şi oficialii au arătat că guvernul federal a folosit toate resursele, respingând comparaţiile cu modul cum administraţia Bush a abordat uraganul Katrina în 2005.
Ei au declarat că în cele din urmă British Petroleum se face vinovată, dar guvernul va face totul pentru a limita daunele şi a opri scurgerea.
Experţii au arătat că scurgerea ar putea creşte de cinci ori mai mult. Petrolul deja curge acum cu o viteză de 25.000 de barili pe zi şi ar putea ajunge la 50.000 de barili, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi pentru Atmosferă. Estimările iniţiale vorbeau despre o scurgere de 5000 de barili pe zi.
Profesor Ian MacDonald, specialist la Universitate Florida, sublinia că noile estimări înseamnă că scurgerea a adus deja 9 milioane de galoane de ţiţei în Golf. Aceasta comparativ cu dezastrul petrolierului Exxon Valdez în Alaska 1989, cu 11 milioane de galoane.
Imaginile din satelit de vineri arată că pata de petrol este de trei ori mai mare decât se credea, cu 9.000 de km pătraţi.
Amiralul Thad Allen de la Paza de Coastă americană arăta că actualele condiţii meteo adverse presupun un impact major inevitabil asupra ţărmului.
"Există destul petrol acolo, cred că că este logic să presupui că va afecta zona ţărmului. Întrebarea este unde şi când"
Antena3.ro