China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, a declarat șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, luni, la Beijing, cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele chinez, Xi Jinping, relatează AFP, citată de Agerpres.
Giorgia Meloni a ajuns sâmbătă în China pentru o vizită oficială cu scopul de a stimula relaţiile comerciale, dar şi de a evoca războiul din Ucraina. Este prima vizită a şefei guvernului italian în China de la preluarea mandatului, în 2022.
Luni după-masă, Xi Jinping a primit-o pe Giorgia Meloni la Diaoyutai, vila de stat a guvernului chinez de la Beijing, pentru o întrevedere la începutul căreia au asistat şi jurnaliştii.
„Există o insecuritate crescândă la nivel internaţional şi cred că China este inevitabil un interlocutor foarte important pentru a aborda toate aceste dinamici”, a mai spus Meloni.
Italia şi China trebuie „să reflecteze împreună la modul de a garanta stabilitatea, de a garanta pacea”, i-a transmis Giorgia Meloni interlocutorului său.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, a subliniat la rândul său legăturile amicale stabilite de mult între cele două ţări.
„Cele două părţi militează pentru toleranţă, încredere şi respect reciproce şi fiecare îşi alege propria cale de dezvoltare”, a afirmat liderul chinez.
Duminică, premierul italian s-a întâlnit cu omologul ei chinez, Li Qiang, şi a semnat un plan de acţiune Italia-China. Giorgia Meloni a subliniat că este important „să veghem ca relaţiile comerciale să fie echilibrate şi reciproc avantajoase” pentru cele două ţări.
Administraţia Meloni a încercat să restabilească legăturile cu China
Italia s-a retras anul trecut din acordul cu China privind Noile drumuri ale mătăsii, după ce a fost singura ţară din G7 care a participat la acest program de investiţii masive al Beijingului în infrastructuri din străinătate.
Înainte de venirea sa la putere, Giorgia Meloni a estimat că aderarea la acest program, piatra de temelie a ambiţiei preşedintelui Xi Jinping de a spori influenţa ţării sale în străinătate, este o „gravă greşeală”.
Protocolul de acord neconstrângător încheiat între Roma şi Beijing prevedea angajamente ample de cooperare în domeniile logisticii, infrastructurilor, finanţelor şi mediului. Însă lipsa de transparenţă a provocat suspiciunea aliaţilor Italiei.
De atunci, administraţia Meloni a încercat să restabilească legăturile cu China, partener comercial cheie.
„Relaţiile noastre cu China sunt pozitive, chiar dacă suntem concurenţi şi poziţiile noastre sunt divergente în anumite chestiuni”, a declarat în aprilie ministrul italian al afacerilor externe, Antonio Tajani.
Retragerea Romei din proiectul Noilor drumuri ale mătăsii „nu a fost un act de ostilitate faţă de China”, a subliniat el.
Pe lângă Beijing, Giorgia Meloni urmează să se deplaseze şi la Shanghai, capitala economică a Chinei. Vizita ei în China se încheie miercuri.