Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, susține că NATO ar trebui să înceapă să contracareze Rusia prin consolidarea flancului său sudic și concentrarea pe nordul Africii. Într-o conferință de presă de joi, Meloni a argumentat că Rusia și-ar putea spori prezența în estul Libiei după ce a pierdut un aliat important în urma prăbușirii regimului Assad.
Înlăturarea lui Bashar al-Assad în Siria, unde Kremlinul operează o bază aeriană şi o instalație navală, a generat incertitudine cu privire la influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu şi în Marea Mediterană.
În ultimii doi ani, a spus Giorgia Meloni, ea a abordat cu aliaţii săi problema prezenţei Rusiei în Africa şi a îndemnat NATO să-şi consolideze prezenţa pe continent.
„Suntem foarte concentraţi pe flancul nostru estic, fără să realizăm că toate flancurile acestei alianţe sunt potenţial expuse şi în special cel sudic”, a insistat ea.
Kremlinul a transmis, luna trecută, că este în discuţii cu noii conducători ai Siriei cu privire la bazele sale şi că nu se retrage de acolo, dar Italia se teme că ar putea încerca să-şi consolideze prezenţa în altă parte.
„După căderea regimului Al-Assad, este rezonabil să credem că Rusia caută alte ieşiri maritime şi este rezonabil să credem că una dintre acestea ar putea fi Cirenaica", a declarat Meloni.
Regiunea Cirenaica, situată în estul Libiei între Golful Sirte şi Golful Bomba, se află sub controlul Armatei Naţionale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar, care a dezvoltat, de-a lungul anilor, legături strânse cu Kremlinul.