Antena 3 CNN Externe Giandonato Nicola, intrat în istorie drept „părintele” Tic Tac, a murit

Giandonato Nicola, intrat în istorie drept „părintele” Tic Tac, a murit

tic tac
Giandonato Nicola avea 98 de ani. Sursă foto: Facebook/ Tic Tac
de Andreea Ştefan    |    22 Oct 2024   •   17:58

Giandonato Nicola, unul dintre managerii Ferrero care a intrat în istorie drept „părintele” Tic Tac, a murit la vârsta de 98 de ani. Înmormântarea sa a avut loc ieri în orașul său natal Brusasco, în provincia Torino, informează La Repubblica.

Celebrele sale dulciuri, lansate pe piață în 1969, au cucerit întreaga lume, imediat după un alt produs Ferrero foarte cunoscut, Nutella: inițial cu aromă de mentă, vândute în celebra cutie din plastic transparent care, datorită unei ușițe, putea fi transformată în dozator și era foarte ușor de ținut în buzunar, în poșetă sau în penarul de la școală, au fost produse într-un număr tot mai mare de arome, inclusiv asortate sau în ambalaje speciale.

Persoana care a „inventat” și a lansat Tic Tac pe piață, împreună cu Michele Ferrero, a fost Giandonato Nicola, care și-a dedicat cariera extinderii mărcii Alba, contribuind la internaționalizarea acesteia în Germania, Franța și Statele Unite. 

Ferrero l-a angajat în 1958, la scurt timp după absolvirea studiilor economice. Persoana care i-a făcut cunoștință cu antreprenorul a fost Severino Chiesa, unul dintre primii manageri ai grupului de cofetărie, care a murit în 2020, și el originar din Brusasco ca și Nicola: cei doi au fost mult timp membri ai consiliului de administrație.

Tic Tac-urile s-au născut în Italia în 1969 cu numele „Refreshing Mint” (mentă răcoritoare). La scurt timp, în 1970, numele a fost schimbat în „Tic Tac”, inspirat de zgomotul caracteristic al bomboanelor atunci când cutia este scuturată. În anii 1980, a fost introdusă varianta portocalie, urmată în deceniul următor de alte variante și de primele ediții limitate. În anii 2000, bomboanele mentolate au început să apară în diverse filme.

Rețeta Tic Tac este simplă: bomboanele sunt făcute din zahăr aromat, acoperit cu mai multe straturi de zahăr vanilat solidificat. Fiecare bomboană, colorată diferit în funcție de aromă, are o valoare de 1,9 calorii. 

La succesul Tic Tac a contribuit și cutia caracteristică din plastic transparent și un capac alb cu o ușă cu clapetă, pentru care Ferrero a achiziționat drepturile exclusive de la o companie din Brescia, lider în turnarea polimerilor: un recipient care a devenit un simbol până la punctul de a deveni subiectul unor articole și tutoriale pe internet privind reutilizarea sa.

Vestea morții lui Nicola a fost anunțată de soția sa Bianca Vetrino, fost vicepreședinte al Regiunii Piemont și fost consilier pe probleme de sănătate în anii 1980, pe care Giandonato o cunoscuse când era și ea angajată a Ferrero, și de copiii săi Carlotta și Franco. 

Familia Ferrero și-a amintit, de asemenea, de managerul lor: „Maria Franca Ferrero și fiul său Giovanni se alătură familiei Nicola în imensa lor durere pricinuită de trecerea în neființă a Dr. Giandonato Nicola, cu amintirea marilor sale calități profesionale și a devotamentului său față de companie și familia Ferrero.”

×
Etichete: bomboane a murit
Parteneri
x close