Jurnalistul american Steven Sotloff şi-a început ultima sa călătorie în Siria cu un cadou surpriză pentru ghidul lui, Yosef Abobaker, respectiv un aparat de fotografiat de mici dimensiuni. Sotloff îl cunoscuse pe Abobaker în urmă cu un an, când l-a intervievat pe tatăl acestuia în legătură cu războiul civil sirian.
Într-un interviu acordat CNN în această săptămână, Abobaker a povestit în detaliu cum el, Sotloff şi alţi trei bărbaţi înarmaţi au fost răpiţi în Siria de combatanţii Statului Islamic în august 2013. De atunci, nimeni nu a încercat să îl intervieveze pe Abobaker în legătură cu experienţa sa cu această mişcare şi captivitatea alături de Sotloff. "Nu, nimeni nu a încercat să mă contacteze şi am încercat să ajut. Nimeni nu a venit la mine să îmi pună întrebări, din partea administraţiei (americane) ... Nimeni nu m-a contactat şi nu m-a întrebat despre condiţiile lor", a declarat Abobaker.
De la decapitarea lui Sotloff, Abobaker s-a zbătut între soarta jurnalistului decapitat şi norocul lui de a fi elibrat. "Am fost foarte supărat, iar după aceea m-am calmat şi mi-a părut foarte, foarte rău", a declarat Abobaker într-un interviu realizat în Turcia. "Am postat un mesaj pe Facebook pentru a-i spune mamei lui că îmi pare rău ... am făcut tot de am putut ca să îl salvez ... Îmi pare foarte rău, de parcă mi-aş fi pierdut un frate".
Abobaker acuză un gardian de la graniţa turco-siriană pentru posibila transmitere a coordonatelor lui Sotloff către un contact ISIS. CNN a contactat alţi jurnalişti care au lucrat cu Abobaker, iar ei au spus că este un ghid cu o reputaţie bună.
Răpirea a avut loc la doar 20 de minute după ce Sotloff, Abobaker şi alţi trei bărbaţi înarmaţi care îi păzeau, rudele acestuia din urmă, au intrat în Siria la 4 august 2013. După ce echipa a intrat pe teritoriul sirian, Abobaker l-a sunat pe Barak Barfi, prieten al jurnalistului, pentru a confirma locul unde se află. Barfi locuia la un hotel din Turcia.