Atentatele teroriste precum cel de pe Manchester Arena, în care au murit 22 de persoane şi alte peste100 au fost rănite, sunt extrem de rare, însă cetăţenii obişnuiţi nu sunt pregătiţi pentru atacuri de o asemenea amploare.
Tu ştii cum trebuie să reacţionezi în cazul unui atac terorist?
BBC a publicat mai multe sfaturi pe care populaţia ar trebui să le aibă în vedere în cazul unui atentat terorist.
Fii pregătit!
Mulţi dintre supravieţuitorii atacurilor teroriste din Paris au confundat iniţial sunetele focurilor de armă cu cele ale artificiilor. Acest lucru este cât se poate de normal, susţine John Leach, psiholog şi instructor militar de supravieţuire.
"Suntem făcuţi să reacţionăm la un tipar sigur din capul nostru şi nu la un mediu înconjurător care să ne facă vulnerabili", a declarat specialistul.
Potrivit lui, dacă ne imaginăm "cel mai rău caz posibil", timpul de reacţie poate fi mult mai rapid, iar asta ne poate salva.
"Este simplu să stai liniştit într-un restaurant, o sală de cinema sau o sală de concerte, fără să observi dinainte unde sunt ieşirile de urgenţă. Dar să ştii unde sunt acestea, poate fi detaliul care să îţi salveze viaţa. În cazul atentatului de la Bataclan, o agent de securitate a condus mai mulţi oameni spre ieşirea de urgenţă din stânga scenei, iar asta a salvat numeroase vieţi", a explicat specialistul.
Reacţionează rapid!
Cei mai mulţi oameni se blochează în cazul unui atac, iar lipsa de reacţie este principalul motiv pentru care mor cei mai mulţi. Potrivit lui John Leach, o analiză a situaţiilor-limită la care sunt supuţi oamenii din mai multe locuri de pe Glob a arătat faptul că doar 15% dintre oameni au o reacţie promptă care le salvează viaţa, aproximativ 75% dintre oameni nu realizează ce li se întâmplă, iar restul de 10% au reacţii care le reduc şansa de supravieţuire.
Sfatul specialistului este ca fiecare persoană să încerce să reacţioneze individual, fără să aştepte să vadă reacţia celor din jur.
Fă-te o ţintă mai mică!
Trebuie să încercaţi să vă feriţi din drumul teroriştilor pentru că asta vă va face o ţintă mai mică. Se poate face asta prin a vă lăsa la pământ, dar ideal ar fi să vă adăpostiţi.
"Au fost supravieţuitori din Bataclan care s-au prefăcut morţi, ceea ce le-a salvat viaţa. Este important să ştiţi că atacatorii reacţionează când văd mişcare. Ei asta urmăresc. De fapt, asta le atrage atenţia şi îi face să tragă în direcţia respectivă", a declarat Ian Reed, fost soldat britanic.
Luptă pentru viaţa ta! Ce faci după atac
După ce ai scăpat unui atac terorist, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să rămâi atent.
Mergi cât poţi de departe de locul incidentului, adăposteşte-te şi încearcă să ajungi la autorităţile care te pot ajuta.
Ajutaţi-vă semenii!
Cooperarea cu cei din jurul vostru după un atac este primordială. Colaborarea în grup la ieşirile de urgenţă poate face diferenţa între viaţă şi moarte, mai ales acolo unde ieşirea de urgenţă este unică.