Antena 3 CNN Externe Gheţarii din Islanda se topesc într-un ritm fără precedent

Gheţarii din Islanda se topesc într-un ritm fără precedent

2 minute de citit Publicat la 09:13 07 Oct 2008 Modificat la 09:13 07 Oct 2008
Gheţarii din Islanda se topesc într-un ritm fără precedent
Majoritatea gheţarilor din Islanda se topesc într-un ritm fără precedent. Vatnajokull, cel mai mare gheţar al Europei, îşi reduce dimensiunile cu un metru pe an, iar rapiditatea cu care se topeşte îngrijorează oamenii de ştiinţă. Organizaţia Internaţională pentru Protejarea Naturii (International Union for Conservation of Nature -IUCN) încearcă să tragă un semnal de alarmă în acest sens în cadrul summit-ului de la Barcelona care are loc între 5 şi 14 octombrie.
A rămas foarte puţin timp pentru a remedia criza naturală actuală provocată de dispariţia unor specii de animale şi plante. Aceasta a fost concluzia participanţilor la summitul IUCN care a început duminică în Barcelona. Vali Moosa, preşedintele Organizaţiei, a declarat:"Trebuie să facem faţă urgent acestor ameninţări înspăimântătoare provocate de schimbările climatice şi degradarea ecosistemului."
O pasăre din opt, unul din patru mamifere, un amfibian din trei sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit estimărilor făcute de Organizaţia Internaţională pentru Conservarea Naturii. Participanţii la summit vor întocmi o listă cu speciile de animale şi plante care sunt ameninţate cu dispariţia. Această listă, care este întocmită şi publicată anual, devine din ce în ce mai lungă în fiecare an.
Schimbările climatice, poluarea, distrugerea habitatului natural al speciilor sunt numai câteva dintre cauzele acestei diminuări a biodiversităţii. Potrivit experţilor, ritmul în care speciile de animale dispar este foarte accelerat. "Ceea ce ştiam de foarte mult timp a devenit acum un lucru acceptat de toţi. " a spus în deschiderea summitului preşedintele Organizaţiei Internaţionale pentru Conservarea Naturii, care este şi fostul ministru al mediului din Africa de Sud. Însă, potrivit acestuia, "lucrurile pot fi rederesate într-o anumită măsură. Tranziţia către o dezvoltare durabilă presupune o "decarbonizare" a economiei mondiale". Preşedintele UICN a făcut aluzie la cantitatea mare de dioxid de carbon din aer care provine de la utilizarea energiei de natură fosilă din societăţile industrializate.
Muhammad Yunus, câştigătorul premiului Nobel pentru pace în 2006, a insistat asupra necesităţii de a proteja mediul înconjurător. "Protejarea naturii are implicaţii la toate nivelurile." a spus acesta. Evocând şi criza finaciară actuală, acesta a mai declarat că este timpul ca lumea să-şi adune toate forţele pentru găsirea unei soluţii la această problemă.
Organizaţia Internaţională pentru Protejarea Naturii (International Union for Conservation of Nature -IUCN) are sediul la Gland în Elveţia şi este cea mai veche şi mai vastă organizaţie de acest fel. 80 de reprezentanţi guvernamentali din diverse state, 800 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi 10.000 de oamenii de ştiinţă fac parte din IUCN.
Antena3.ro

×
x close