Agresivitatea cu care Germania a început să învestească în energie regenerabilă, în detrimentul celei nucleare, împinge costurile pentru electricitate la niveluri de nesuportat şi distruge schema de sprijin pentru investiţii în acest domeniu, avertizează Agenţia Internaţionala a Energie (IEA), citată de
The Telegraph."Faptul că preţurile la electricitate din Germania sunt printre cele mai mari din Europa ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă", au precizat specialistii IEA.
"Tranziţia la energia care nu se mai bazează pe carbon trebuie să fie acceptată de populaţie, iar preţurile la electricitate pentru firme trebuie să rămână la un nivel sustenabil", au adaugat aceştia.
Strategia Germaniei, cunoscută sub numele de Energiewende, are ca scop creşterea surselor regenerabile la 50% pana în 2030 şi la 80% până în 2050, ceea ce reprezintă o uriaşă provocare pentru o ţară care are un sector industrial extrem de dezvoltat.
Costurile la electricitate, care au crescut cu 11% în ultimul an, au început deja să alarmeze populaţia, în timp ce companiile din industrie se tem că, dacă Germania sa va baza tot mai mult pe forţa vântului, în special în zona Mării Nordului, acest lucru se va dovedi a fi exorbitant şi va determina o criza energetică.
"Din punct de vedere structural, sistemul german al energiei este stricat. Nu există suficiente cabluri pentru a duce electricitatea de la aceste centre industriale în regiunile Ruhr şi Rhin", se arată într-un raport realizat de Macquarie.