Comentariile sale, care au venit la câteva zile după ce un subordonat de-al său a criticat Ungaria și indică preocuparea pentru modul în care țările membre UE pot împiedica blocul să acționeze în chestiuni pe care aproape toți membrii sunt de acord.
"Nu ne putem lăsa ostatici de oamenii care împiedică politica externă europeană cu dreptul lor de veto", a declarat Heiko Maas la o conferință a ambasadorilor Germaniei la Berlin.
"Dacă faceți acest lucru, mai devreme sau mai târziu riscați să afectați coeziunea Europei. Veto-ul trebuie să dispară".
Comentariile sale au fost văzute drept o mustrare extrem de neobișnuită a Germaniei la adresa unui stat membru.
Ungaria a blocat o declarație a UE în aprilie în care critica noua lege de securitate a Chinei la Hong Kong, subminând eforturile blocului de a face față restricțiilor de libertate ale Beijingului din fosta colonie britanică.
Luna trecută, Budapesta a refuzat să ratifice un nou acord comercial și de dezvoltare al UE cu țările din Africa, Caraibe și Pacific și, de asemenea, a refuzat să susțină o cerere a UE pentru încetarea focului între Israel și palestinieni.
Polonia şi Ungaria - criticate cu regularitate de către Bruxelles din cauza unor reforme denunţate ca subminând valorile democratice - s-au opus, de asemenea,, în noiembrie, adoptării bugetului plurianual al UE şi unui plan de relansare economică europeană conceput cu scopul de a ajuta statele membre să înfrunte pandemia covid-19.
Ministrul german consideră că o revenire la principiul majorităţii în cadrul unui vor al Celor 27 ar permite evitarea ameninţării unei ”Europe cu două viteze”, potrivit Reuters.