Antena 3 CNN Externe Germania și SUA dezmint că ar fi fost informate de Ucraina în avans în legătură cu ofensiva transfrontalieră din Kursk

Germania și SUA dezmint că ar fi fost informate de Ucraina în avans în legătură cu ofensiva transfrontalieră din Kursk

operatori ucraineni de drone in Sumy
Operatori ucraineni de drone din Brigada 22 Mecanizată fotografiați în timp ce pregătesc echipamentul pentru dirijarea unui vehiculului aerian fără pilot tip Poseidon într-o zonă din regiunea Sumî, în apropierea graniței cu Rusia, la 11 august 2024. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    12 Aug 2024   •   17:16

Guvernul german nu a fost informat în prealabil despre detaliile incursiunii pe care Ucraina a lansat-o marțea trecută în regiunea rusă Kursk.

Afirmația a fost făcută luni de Wolfgang Buchner, purtător de cuvânt al executivului de la Berlin, citat de agenția DPA, transmite Agerpres.

"Aparent, Kievul a pregătit ofensiva peste graniță în regiunea rusă Kursk în mare secret și fără consultarea partenerilor care-i oferă sprijin militar în războiul cu Rusia", a adăugat acest oficial.

"Totul pare că seamănă, deocamdată, cu o operațiune limitată în spațiu", a continuat el, evitând să se pronunțe în legătură cu relatările despre folosirea unor arme germane în ofensiva lansată pe teritoriul rus de forțele Kievului.

Într-o declarație separată, Ministerul Apărării de la Berlin a precizat că nu are "obiecții fundamentale" față de utilizarea, de către Ucraina, în confruntările cu armata rusă, a armelor furnizate de Germania.

La fel ca și autoritățile de la Berlin, Washingtonul, principalul furnizor de ajutor militar al Kievului, a comunicat că nu a fost informat în avans de Ucraina asupra lansării operațiunii militare în Kursk.

Un oficial ucrainean a spus că aliații Kievului au fost informați în avans despre atacul din Kursk

Precizările vin după ce agenția France Presse l-a citat, la adăpostul anonimatului, pe un oficial ucrainean din domeniul securității, care a declarat că aliații occidentali ai Ucrainei au fost avertizați în avans despre incursiunea forțelor Kievului în Kursk.

"Având în vedere că armele occidentale sunt utilizate în mod activ în această operațiune, partenerii noștri occidentali au fost indirect implicați în planificarea ei", a susținut acest oficial.

După ce armata ucraineană a pierdut treptat teren, în ultimele luni, în fața trupelor ruse pe diferite sectoare ale frontului din estul țării, Kievul a lansat pe 6 august o incursiune-surpriză în regiunea rusă Kursk.

Armata Moscovei, care avea o prezență slabă acolo, a fost luată prin surprindere.

Trupele ucrainene au înaintat astfel circa 30-35 de kilometri în interiorul Rusiei și au preluat controlul mai multor localități.

Ministerul Apărării de la Moscova a fost nevoit să trimită întăriri, comunicând ulterior că "a stabilizat situația" și că ar fi oprit înaintarea ucraineană.

Însă bloggerii militari ruși au semnalat, luni, lupte grele în special în zona localităților Korenevo, Martinovka şi Suja.

Ucrainenii încercau să încercuiască acest din urmă oraș, notează Agerpres.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close