Antena 3 CNN Externe Germania şi-a reiterat opoziţia referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Germania şi-a reiterat opoziţia referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

1 minut de citit Publicat la 16:09 20 Ian 2011 Modificat la 16:09 20 Ian 2011
Germania şi-a reiterat opoziţia referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen
Germane îşi menţine opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat joi ministrul german de Interne, citat de AFP. "Cele două guverne au depus eforturi pentru a îndeplini condiţiile tehnice (de aderare) la Schengen. Acest lucru merită elogii. (...) În paralel, există carenţe şi critici faţă de sistemul judiciar şi corupţia" a declarat Thomas de Maiziere.

Pentru moment, a adăugat oficialul german, este important „să se lege” aspectele tehnice de problemele politice ridicate de starea sistemului judiciar şi de corupţie. "După aceea, vom lua o decizie comună", a mai spus oficialul.

Potrivit AFP, şansele Bucureştiului şi Sofiei de a adera în martie 2011 s-au topit ca zăpada la soare după opoziţia exprimată de Franţa şi Germania. Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalţi membri, iar reticenţele Germaniei şi Franţei au practic valoarea unui veto.

În urmă cu o săptămână, Franţa a blocat adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea României la Schengen, cerând reexaminarea implementării în România a interfaţei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, în baza căruia operează Spaţiul Schengen.

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare către Comisia Europeană pe data de 21 decembrie 2010, oficialii de la Paris şi Berlin spun că România se confruntă, în continuare, cu probleme în ceea ce priveşte securitatea, justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată.

×
x close