Antena 3 CNN Externe Germania pregăteşte înăsprirea măsurilor vizând "turiştii bunăstării" din state UE

Germania pregăteşte înăsprirea măsurilor vizând "turiştii bunăstării" din state UE

1 minut de citit Publicat la 13:27 25 Mar 2014 Modificat la 13:27 25 Mar 2014
Germania pregăteşte înăsprirea măsurilor vizând "turiştii bunăstării" din state UE
Foto: dw.de
O comisie guvernamentală recomandă Germaniei să depisteze "turiştii bunăstării" din state UE aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi muncitorii necalificaţi, să-i expulzeze pe cei care comit fraude şi să le interzică revenirea pentru o anumită perioadă de timp, relatează site-ul Euractiv, citat de Mediafax.
   
Creşterea economică şi rata scăzută a şomajului din Germania reprezintă un adevărat "magnet" pentru cetăţeni UE care beneficiază de libertatea de mişcare în cadrul Uniunii Europene (UE), în contextul în care industria duce nevoie de personal. Însă există temeri cu privire la un "aflux" de bulgari şi români, care fug de sărăcia din ţarile lor, scrie site-ul.
   
Guvernul Merkel a creat în ianuarie o comisie care să evite asemenea abuzuri, după ce unele oraşe germane s-au plâns că serviciile lor de sănătate şi pentru ajutoare sociale nu mai pot face faţă numărului mare de şomeri est-europeni.
   
Concluziile "interimare" ale comisiei urmează să fie prezentate presei miercuri, însă o copie a raportului, la care Reuters a avut acces, arată că actuala coliţie între social democraţi şi conservatori condusă de către Merkel pregăteşte înăsprirea regulilor.
   
"Guvernul susţine libertatea de mişcare, iar Germania beneficiază de pe urma ei. Totodată trebuie să recunoaştem că o mulţime de probleme pot să fie asociate cu imigraţia", se arată în document.
   
Populaţia Germaniei a crescut pentru al treilea an consecutiv, în 2013, în contextul în care migraţia netă a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani şi a înregistrat o creştere a migranţilor din Europa de Est.

Însă este prea devreme să se aprecieze dacă anularea, la 1 ianuarie, a restricţiilor impuse României şi Bulgariei pe piaţa europeană a muncii va produce efecte şi mai puternice în acest sens în 2014.
       
Guvernul german afirmă că majoritatea românilor şi bulgarilor vin să muncească legal sau să studieze, însă o minoritate pretinde că efectuează activităţi independente pentru a primi ajutoare sau solicită ajutoare pentru copii fără intenţia reală de a obţine un loc de muncă.
   
"Vrem să fie clar că imigranţii sunt bineveniţi, în continuare, în Germania", a declarat Krings. "În privinţa imigranţilor, nu vrem să distingem între ţări de origine bune sau rele, ci între calificări suficiente sau insuficiente ale imigranţilor", a adăugat el.

×
Etichete: Germania
x close