Procurorul din landul Renania de Nord — Westphalia, în care este situat Koln, va determina dacă există dovezi pentru inculparea polițiștilor pentru faptul că nu au acordat ajutor unor persoane aflate în pericol.
Investigația vizează mai mulți polițiști, printre care și fostul șef al poliției din Koln, Wolfgang Albers, care a demisionat în contextul undei de șoc provocate de evenimente, care i-au făcut pe mulți germani să pună sub semnul întrebării politica porților deschise față de migranți, deoarece mulți dintre presupușii atacatori par să fi provenit din rândul migranților.
Majoritatea germanilor sunt de acord cu deportarea mai rapidă a infractorilor străini, în condițiile în care parlamentul a lansat miercuri o dezbatere despre simplificarea reglementărilor privind deportarea solicitanților de azil condamnați.
Conform unui sondaj efectuat de institutul de sondare a opiniei publice Forsa pentru revista Stern, 83% dintre germani sunt pentru adoptarea unor reguli mai stricte pentru deportare dacă refugiați și solicitanți de azil sunt găsiți vinovați pentru agresiunile sexuale și furturile de la Koln și alte orașe germane în noaptea de Anul Nou.
Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 1.000 de germani la 7 și 8 ianuarie, peste jumătate din persoanele intervievate susțin că politicienii trivializează magnitudinea violențelor, în timp ce 68% afirmă că poliția nu poate face față situației.
La Koln, autoritățile au anunțat că au primit 561 de plângeri, dintre care 45% legate de violențe sexuale, după noaptea de Revelion, când grupuri de bărbați au încercuit, agresat sexual și jefuit numeroase femei în apropierea principalei gări din oraș.
Deportarea este deseori dificilă în Germania, din cauza faptului că riscul cu care s-ar confrunta unii deportați în țara lor de origine este de multe ori considerat mai mare decât gravitatea infracțiunii.
Tunisia, Maroc și Algeria au fost criticate de autoritățile germane pentru lipsa lor de cooperare după ce cetățeni proveniți din aceste țări au fost legați de agresiunile din Koln și alte orașe germane din noaptea de Revelion.
Cooperarea cu Maroc și Algeria privind deportările a fost 'deficitară' în trecut și trebuie să se amelioreze urgent, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Johannes Dimroth.
În cadrul dezbaterii create, politicianul Michael Grosse-Bromer din cadrul CDU a afirmat că Maroc, Tunisia și Algeria ar trebui să fie clasificate ca țări terțe sigure împreună cu statele balcanice pentru a ușura procedura de deportare.
Există însă și voci în zona de centru-stânga care adoptă același ton, deputatul social-democrat Burkhard Lischka afirmând că deportarea algerienilor și marocanilor ar trebui grăbită, având în vedere șansele lor limitate de a primi azil politic.
Dacă schimbările propuse vor fi aplicate, solicitanții de azil vor fi deportați chiar în cazul unei sentințe cu suspendare pentru infracțiuni precum vătămare corporală, crimă, viol, agresiune sexuală și furturi repetate.
O condamnare de peste un an ar mări riscul de deportare, au afirmat miniștrii de interne, Thomas de Maiziere, și de justiție, Heiko Maas, cu prilejul prezentării acestor propuneri marți. Deși măsurile au fost propuse în urma atacurilor de la Koln, multe dintre infracțiunile comise în noaptea de Revelion nu vor duce la deportare conform noilor reguli, notează DPA.