Justiţia germană a numit, marţi, 30 de foşti gardieni împotriva cărora va începe urmărirea penală pentru rolul lor în facilitarea crimelor comise în lagărul de la Auschwitz în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters.
Magistraţii din oraşul Ludwigsburg au precizat că 40 dintre foştii gardieni de la Auschwitz se află încă în viaţă, iar 30 dintre aceştia trăiesc în Germania.
Potrivit presei germane, cel mai în vârstă suspect este născut în 1916, iar cel mai tânăr, în 1926. Magistraţii consideră că vârsta avansată a acestora face urgentă aducerea lor în faţa justiţiei.
„Toţi acuzaţii sunt foşti gardieni ai lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Considerăm că acest loc de muncă, indiferent de acuzaţiile care pot fi aduse individual, îi face vinovaţi de complicitate la crimă”, a declarat procurorul-şef Kurt Schirm.
Magistraţii din Ludwigsburg au anunţat că vor preda concluziile investigaţiilor pe care le-au desfăşurat procurorilor din 11 landuri, urmând ca aceştia să decidă ulterior dacă foştii gardieni vor fi oficial acuzaţi.
De asemenea, în următoarea perioadă, vor fi reexaminate acţiunile tuturor foştilor angajaţi din lagărele de concentrare şi a celor care au făcut parte din Einsatzgruppen (echipele morţii din cadrul SS), într-un proiect care va necesita cercetarea arhivelor din Rusia, Belarus şi Brazilia
Acţiunea magistraţilor din Ludwigsburg împotriva foştilor gardieni a fost determinată de cazul lui John Demjanjuk, un american născut în Ucraina, care a murit în martie 2012, la 91 de ani, în timp ce se judeca apelul la condamnarea de 5 ani pe care o primise.
Demjanjuk a fost condamnat pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în lagărul Sobibor din Polonia.
El a devenit primul criminal de război nazist condamnat în Germania fără existenţa unor dovezi privind o infracţiune propriu-zisă, ci doar pe baza faptului că a fost gardian într-un lagăr.
După mai multe decenii în care au fost urmăriţi autorii la nivel înalt ai Holocaustului, vânătoarea magistraţilor are ca ţintă în prezent aducerea în faţa justiţiei a celor care au ajutat la administrarea aparatului criminal nazist.
Naziştii au ucis peste un milion de persoane, majoritatea evrei, în lagărul de la Auschwitz.