Antena 3 CNN Externe Germania ia în considerare ieşirea din proiectul Nabucco

Germania ia în considerare ieşirea din proiectul Nabucco

1 minut de citit Publicat la 18:45 13 Mai 2012 Modificat la 18:45 13 Mai 2012
Germania ia în considerare ieşirea din proiectul Nabucco
Foto: INTACT Images/EPA
RWE, al doilea mare furnizor de utilităţi din Germania, analizează dacă gazoductul Nabucco mai corespunde necesităţilor strategice ale grupului, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că nu a fost luată o decizie de a renunţa la proiect, potrivit Reuters.
   
"Suntem în continuare convinşi că Nabucco în forma originală este cea mai bună soluţie pentru toate părţile implicate (furnizori, clienţi, operatori de reţea). În lumina condiţiilor în schimbare prin planificarea de noi proiecte, analizăm dacă sunt asigurate în continuare cerinţele noastre strategice şi comerciale privind Nabucco", a spus purtătorul de cuvânt.
   
Revista germană Der Spiegel a informat, fără a cita surse, că mai mulţi directori importanţi ai RWE au semnalat liderilor de la Berlin şi Bruxelles că grupul ar putea ieşi în curând din consorţiul Nabucco.
   
Proiectul Nabucco, care vizează reducerea dependenţei Europei de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, vizează aducerea pe piaţa europeană de gaze din zona Mării Caspice, însă nu a semnat până în prezent contracte pentru a-şi asigura gazele naturale necesare funcţionării.
   
Criticii afirmă că proiectul are un cost, estimat la peste 12 miliarde de dolari, prea ridicat şi că va avea dificultăţi în a-şi asigura suficient gaz natural fără implicarea Rusiei.
   
RWE şi-a exprimat îngrijorarea la începutul acestui an referitor la situaţia proiectului, adăugând că este interesat de noul proiect TANAP (Trans-Anatolian gas pipeline project), în timp ce MOL Ungaria a avertizat în aprilie că şi-ar putea vinde participaţia la proiect.
   
Consorţiul Nabucco, cu sediul la Viena, are acţionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia şi RWE Germania.
   
Proiectul vizează construcţia unui gazoduct din regiunea Caspică până în Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

×
x close