Antena 3 CNN Externe Germania recunoaște că a ucis zeci de mii de oameni într-un genocid etnic și se obligă la peste un miliard de euro sprijin financiar

Germania recunoaște că a ucis zeci de mii de oameni într-un genocid etnic și se obligă la peste un miliard de euro sprijin financiar

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 11:30 28 Mai 2021 Modificat la 11:30 28 Mai 2021
o_1f6p1h78g1atp17ptoo51qt3iprb.jpg
Sursa foto: hepta

Faptele s-au petrecut la începutul secolului trecut, atunci când coloniștii germani au ucis zeci de mii de etnici Herero și Nama, în urma unor revolte.

"În lumina responsabilității istorice și morale a Germaniei, cerem iertare Namibiei și urmașilor victimelor", a spus ministrul german de externe, Heiko Maas (foto), într-o declarație făcută vineri.

"Vom numi în prezent la aceste evenimente drept ceea ce sunt ele, din perspectivă contemporană: genocid", a adăugat el.

Națiunile Unite definesc genocidul drept actele, inclusiv omuciderile, comise cu intenția de a distruge parțial sau integral un grup națuonal, etnic, rasial sau religios.

Într-un gest de recunoaștere a "imensei suferințe produse victimelor", Germania va sprijini dezvoltarea țării printr-un program în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Cinci ani de negocieri pentru recunoașterea genocidului și acordarea de compensații

Sprijinul financiar, eșalonat pe 30 de ani, va fi alocat către infrastructură, servicii medicale și programe de instruire în beneficiul comunităților afectate.

Ministrul german este așteptat să semneze luna viitoare o declarație în capitala namibiană Windhoek, document ce va fi ulterior ratificat de parlamentele ambelor țări.

Negocierile cu Namibia pe acest program au durat cinci ani iar unii lideri tradiționali refuză acordul, potrivit presei guvernamentale namibiene.

Lider Herero: Acordul este o vânzare completă făcută de guvernul namibian

Vekuii Rukoro, lider al comunității Herero, a încercat să dea Germania în judecată în SUA pentru compensații și spune că înțelegerea convenită între guverne nu este suficientă pentru a acoperiu "răul ireversibil provocat de forțele coloniale".

"Avem o problemă cu acest tip de acord, despre care credem că reprezintă o vânzare completă din partea guvernului namibian", a declarat el.

Namibia s-a aflat sub ocupație germană în perioada anilor 1884 - 1915, timp în care a fost cunoscută drept Africa de Sud-Vest germană.

Atrocitățile comise în acest teritoriu de coloniștii germani sunt numite de istorici "genocidul uitat" al începutului de secol XX.

Cum s-a petrecut "genocidul uitat"

Crimele au început în 1904, după ce populațiile Herero și Nama s-au revoltat, după ce coloniștii germani le-au confiscat pământurile și vitele. 

Șeful administrației militare, Lothar von Trotha, a dat un ordin de exterminare iar populațiile Herero și Nama au fost forțate să migreze în deșert.

Cei care încercau să se întoarcă pe pământurile lor ereu fie uciși, fie trimiși în lagăre. Istoricii nu au căzut de acord asupra numărului de morți, însă bilanțul deceselor este estimat la zeci de mii.

Germania a restituit Namibiei rămășițe umane folosite în studii despre superioritatea rasială

Namibia și-a câștigat independența în 1990, după ce a fost timp de zeci de ani sub dominația Africii de Sud.

În 2018, Germania a restituit autorităților namibiene rămășițe umane ale localnicilor, care fuseseră anterior ultilizate în studiile - în prezent discreditate - menite să demonstreze superioritatea rasială a europenilor albi. 

În negocierile purtate asupra recunoașterii genocidului de către Germania și asupra ajutorului financiar acordat de această țară au fost strâns implicați membri ai comunităților Herero și Nama.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier urmează să călătorească în Namibia pentru a prezenta personal scuze pentru atrocitățile din trecut.

×
x close