Antena 3 CNN Externe O nouă etapă în securitatea europeană: "Vrem să știm cine vine, cine are voie să vină și cine pleacă"

O nouă etapă în securitatea europeană: "Vrem să știm cine vine, cine are voie să vină și cine pleacă"

1 minut de citit Publicat la 18:27 23 Aug 2016 Modificat la 18:27 23 Aug 2016
franta.jpg

Eforturile de a întări securitatea și de a preveni posibile atacuri teroriste se intensifică. Franța și Germania au propus legi europene care să permită stocarea datelor despre persoanele care călătoresc în spațiul UE.

Ba mai mult, Angela Merkel și Francois Hollande au propus obligarea operatorilor de servicii de mesagerie să ofere acces, doar cu mandat judiciar, la conversațiile cetățenilor.

"Vrem ajungerea la un acord în acest sens până la sfârşitul anului", a declarat ministrul de Interne francez Thomas de Maiziere, citat de site-ul tagesschau.de.

"Vrem să ştim cine vine în Europa, dacă are dreptul să rămână şi când a plecat din Europa. În acest moment, nu ştim", a continuat Thomas de Maiziere.

"Credem că, după decizia Marii Britanii de ieşire din UE, este important să stabilim clar că Europa oferă soluţii mai bune statelor membre decât măsurile aplicate de naţiuni în mod unilateral, iar acest lucru include şi siguranţa internă şi externă", a subliniat Thomas de Maiziere.

Inițiativele, dacă ar deveni realitate, ar însemna că servicii precum WhatsApp ar putea fi interzise, pentru că aplicația folosește un sistem de criptare, pentru a nu permite terțelor părți să descifreze mesajele din conversații.

Sigur, autoritățile au subliniat că s-ar ajunge la încălcarea dreptului la viață privată, dar că există cazuri în care este nevoie de astfel de măsuri. În tabăra adversă, mai mulți activiști susțin că aceste măsuri ar oferi vizibilitate 100% autorităților în viețile oamenilor.

 

×
x close