Antena 3 CNN Externe Germania, Franţa şi Polonia vor dezvolta împreună arme cu rază lungă de acţiune

Germania, Franţa şi Polonia vor dezvolta împreună arme cu rază lungă de acţiune

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:04 24 Iun 2024 Modificat la 23:04 24 Iun 2024
tancuri
O declaraţie de intenţie ar putea fi semnată la summit, dacă totul merge conform planului. Susa foto: Arhivă Antena 3 CNN

Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune, afirmând că lipsa acestui tip de arme reprezintă o lacună gravă în apărarea europeană, relatează DPA luni, notează Agerpres

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi francez şi polonez la Paris, că obiectivul este de a "reuni un grup de state europene care sunt de acord să elimine acest deficit de capacităţi pe termen mediu şi lung" şi de a face acest lucru până la summitul NATO din iulie.

Dacă totul merge conform planului, o declaraţie de intenţie ar putea fi semnată la summit.

UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate. Ungaria acuză că sunt depășite „liniile roșii”

Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, au declarat luni diplomaţi pentru DPA, scrie Agerpres. În același timp, aflat la Luxemburg, ministrul de externe maghiar a acuzat UE că trece „liniile roșii” prin aprobarea acestui ajutor.

Aprobarea reprezintă un impuls binevenit pentru Kiev, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro.

Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul FPE, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.

Luni, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE la Luxemburg, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, declarase că Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a utiliza veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în pofida blocajelor din partea Ungariei, conform Reuters.

Guvernele UE au convenit în luna mai să utilizeze profiturile din activele îngheţate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate pentru ajutor militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, spun diplomaţii.

×
x close