Antena 3 CNN Externe Germania este furioasă după ce Iranul i-a închis un centru cultural la Teheran

Germania este furioasă după ce Iranul i-a închis un centru cultural la Teheran

 Annalena Baerbock - mae germania- hepta
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    21 Aug 2024   •   00:26

Ministerul de Externe german l-a convocat marţi pe ambasadorul iranian după ce Iranul a închis marţi un centru cultural german la Teheran, transmite AFP, citat de Agerpres. 

Această nouă dispută între cele două state intervine într-un context tensionat, la mai puţin de o lună după ce Germania a închis un centru islamic din cauza legăturilor acestuia cu Iranul.

Marţi, Mizan Online, agenţia oficială a Autorităţii judiciare iraniene, a anunţat închiderea a ''două sucursale de centre ilegale afiliate guvernului german, care au încălcat legile iraniene, au comis numeroase acţiuni ilegale şi importante malversaţiuni financiare''.

Agenţia a mai precizat că există o ''anchetă în curs'' cu privire la ''încălcări comise de alte centre afiliate Germaniei''.

Ministerul de Externe de la Berlin a reacţionat ''condamnând acţiunea autorităţilor de securitate iraniene împotriva Institutului de limbă germană de la Teheran''.

Ambasadorul iranian la Berlin a fost convocat la minister, a adăugat diplomaţia germană într-un comunicat.

''Cerem noului guvern iranian să autorizeze imediat reluarea cursurilor'', a declarat un purtător de cuvânt, citat în comunicat.

Potrivit ministerului german, institutul DSIT a fost înfiinţat în 1995 de ambasada Germaniei la Teheran. ''DSIT se finanţează singur, prin taxele provenite din cursuri şi examene. El nu face parte din Institutul Goethe'', a scris ministerul. DSIT ''are angajaţi în prezent 85 de profesori, dintre care niciunul nu este expatriat în acest moment'', a precizat aceeaşi sursă.

Potrivit agenţiei de presă iraniene Nour News, centrele închise corespund ''birourilor Institutului Goethe'', vitrina culturală a Germaniei, la Teheran. Tensiunea crescuse deja în iulie între cele două state după interzicerea de către Berlin a emblematicului Centru islamic din Hamburg (IZH), acuzat de a fi o oficină a puterii iraniene şi de a susţine mişcarea libaneză Hezbollah. Centrul fusese fondat de imigranţi iranieni în 1953.

Teheranul a reacţionat convocându-l pe ambasadorul german pentru a denunţa o ''acţiune ostilă'' şi ''contrară principiilor drepturilor omului''. După atacul Hamas, un aliat al Hezbollah, pe teritoriul Israelului la 7 octombrie 2023, deputaţii germani îşi reînnoiseră apelurile la închiderea IZH.

×
Subiecte în articol: Germania Iran Teheran centru cultural
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close