Antena 3 CNN Externe Germania e acuzată de cehi că depozitează gazele naturale destinate să aprovizioneze țara lor

Germania e acuzată de cehi că depozitează gazele naturale destinate să aprovizioneze țara lor

gaze
Germania este acuzată de autoritățile din Cehia că depozitează gaze naturale/ Sursa foto: Agerpres
de Roxana Mihăiescu    |    18 Iul 2024   •   20:55

Germania este acuzată de autoritățile din Cehia că depozitează gaze naturale, prin reducerea capacității magistrale de export, tocmai într-un moment în care regiunea are probleme în a înlocui livrările din Rusia, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Jozef Sikela, ministrul ceh al Energiei, susţine că operatorul german de sistem Gascade Gastransport GmbH a redus capacitatea de ieşire a unui punct de conectare amplasat la graniţa de nord-est a Germaniei, se arată într-o scrisoare consultată de Bloomberg News.

Începând cu data de 1 octombrie 2024, capacitatea acestui punct de conectare va fi redusă până la 14,5 gigawaţi/oră, de la nivelul actual de 69 de gigawaţi/oră, se arată în scrisoarea trimisă de Jozef Sikela comisarului european pentru energie, Kadri Simson. O scrisoare similar a fost trimisă şi ministrului german al Economiei, Robert Habeck.



Livrările de gaze dinspre vest spre est vor fi cruciale pe măsură ce UE încearcă să îşi reducă şi mai mult dependenţa de combustibilii fosili ruseşti. Germania a fost una din ţările UE cele mai grav lovite de criza energetică şi, totodată, una din cele mai dependente de majorarea importurilor de gaze lichefiate şi electricitate din ţările vecine.

Decizia companiei germane Gascade, de a reduce capacitatea de ieşire la punctul de conectare amplasat la graniţa cu Cehia, ar putea prejudicia spiritul de cooperare la nivelul continentului şi ar putea face îngreuna eforturile, ţărilor din Est, de a-şi reduce dependenţa de Rusia.

„Această situaţie creează un stimulent pentru unele state membre să îşi maximizeze importurile de gaze din est. În cazuri extreme, o astfel de capacitate redusă va fi abia suficientă pentru piaţa de gaze din Cehia, dar în niciun caz nu va contribui în mod semnificativ la aprovizionarea altor ţări”, scrie în scrisoarea semnată de Jozef Sikela.



În replică, un purtător de cuvânt de la Gascade a spus că ajustarea capacităţii la punctul de conectare VIP Brandov reflectă faptul că sunt volume de gaze mai mici în sistemul din Germania, ca urmare a eliminării importurilor ruseşti. Cehia poate în continuare să rezerve o parte din capacitatea neutilizată la acest punct de conectare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. susţin că ţările din Europa Centrală se vor baza mai mult pe livrările de gaze prin conductă din direcţia nord-vest, după ce acordul referitor la tranzitul gazelor naturale ruseşti via Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. În paralel, livrările de gaze prin conductă din Germania spre Europa Centrală sunt în scădere începând din vara anului trecut, pe măsură ce din ce în ce mai multe ţări se bazează pe gaze lichefiate, subliniază Samantha Dart, analist la Goldman Sachs.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close