Antena 3 CNN Externe Germania. Biserica protestează faţă de orarul de duminică al magazinelor

Germania. Biserica protestează faţă de orarul de duminică al magazinelor

Germania. Biserica protestează faţă de orarul de duminică al magazinelor
18 Noi 2007   •   12:53

Curtea Constituţională din Germania are de judecat o dispută legată de orarul magazinelor. Bisericile catolică şi protestantă din Berlin afirmă că deschiderea magazinelor în zilele de duminică este contrară Constituţiei, mai ales în perioada dinaintea Crăciunului. Până nu de mult, în Germania, nici un magazin nu era deschis duminica. Autorităţile regionale au acum dreptul să stabilească orarul prăvăliilor.

Primăria din Berlin s-a arătat cea mai generoasă: magazinele pot fi deschise zece duminici pe an. Între acestea se numără toate cele patru duminici din Advent, perioada care precede Crăciunul în tradiţia catolică şi protestantă. Cumpărătorii nu par să vadă nimic scandalos în noua legislaţie iar negustorii sunt, evident, foarte mulţumiţi. ?Cred că Berlinul este un oraş cosmopolit, iar oamenii trebuie să se poarte ca în străinătate. Deci sunt pentru deschiderea magazinelor duminica, la fel ca în toate celelalte oraşe cosmopolite?, declara un cumpărător.

Clericii au sesizat, însă, Curtea Constituţională, deoarece pentru ei duminicile sunt în primul rând sărbători religioase, mai ales în Advent. ?Este vremea când omul trebuie să stea acasă, să aprindă o lumânare şi să se gândească la el însuşi, la Dumnezeu şi la lume. Toate acestea se vor pierde dacă, din cauza stresului cumpărăturilor, duminica devine o zi de lucru ca toate celelalte?, declara preşedintele Bisericii Evanghelice din Berlin, Ulrich Seeleman. Celelalte landuri germane, mai prudente, permit deschiderea magazinelor doar în patru duminici pe an, dintre care una singură în timpul Adventului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close