Antena 3 CNN Externe Germania se pregătește pentru un atac al Moscovei în Europa cu începere din februarie 2024. Marea confruntare Rusia - NATO, în vara lui 2025 (Bild)

Germania se pregătește pentru un atac al Moscovei în Europa cu începere din februarie 2024. Marea confruntare Rusia - NATO, în vara lui 2025 (Bild)

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:32 16 Ian 2024 Modificat la 22:19 16 Ian 2024

Primele faza ale atacului de tip hibrid ar putea să înceapă în februarie 2024, scrie publicația germană Bild, al cărei material a fost preluat și în presa internațională.

Această operațiune ar fi concepută ca un preambul al unei agresiuni militare directe, clasice, a trupelor Moscovei asupra Alianței Nord-Atlantice la o dată ulterioară, adaugă sursa citată.

În articol, Bild invocă un document strict secret al armatei germane și face referire la un scenariu denumit Alliance Defence 2025.

Ce spune documentul secret al Bundeswehr, citat de Bild: confruntare militară directă Rusia - NATO în vara anului 2025

Este citat Ministerul Federal al Apărării, care detaliază o potențială "cale către conflict" între Rusia și Alianță. 

Acțiunile fiecărei părți sunt anticipate de la o lună la alta, culminând cu desfășurarea a sute de mii de soldați NATO și declanșarea inevitabilă a războiului între cele două blocuri în vara lui 2025.

Bild descrie scenariul din document, însă nu dezvăluie, din motive de securitate, toate informațiile privind dimensiunea și desfășurarea forțelor NATO.

Scenariul Alliance Defence 2025: Rusia lansează ofensiva de primăvară în Ucraina

Conform Alliance Defence 2025, lucrurile se precipită din februarie 2024.

Atunci, Rusia pornește un nou val de mobilizare și adună încă 200.000 de oameni pentru forțele sale armate.

Apoi, Kremlinul lansează o ofensivă de primăvară în Ucraina, forțând armata ucraineană să se retragă până în iunie.

Atacurile rusești, inițial sub acoperire, apoi tot mai fățișe, asupra Vestului încep în iulie 2024.

Scenariul Alliance Defence 2025: țările baltice, primele vizate

Sunt anticipate lovituri cibernetice și alte forme de război hibrid, în special în țările baltice.

Ciocniri violente sunt provocate și folosite de Rusia ca pretext să pornească exerciții militare de amploare pe teritoriul său și în Belarus.

Potrivit Alliance Defence 2025, situația ar putea escalada dramatic în luna octombrie 2024, după un eventual succes al ofensivei demarate în primăvară în Ucraina și după ce Rusia ar trimite trupe și rachete cu rază medie de acțiune în exclava rusă Kaliningrad, distribuind, în paralel, știri false privind un atac iminent al NATO.

Obiectivul strategic al Kremlinului: cucerirea coridorului Suwalki, traseul îngust de la granița polono-lituaniană, pe unde se poate ajunge din Belarus în Kaliningrad.

  • Din decembrie 2024 ar urma să aibă loc un "conflict de frontieră" indus artificial și "revolte cu numeroși morți" în zona Suwalki. Momentul pentru provocarea de tulburări cu morți și răniți nu este întâmplător ales: este perioada când SUA ar putea rămâne, mai mult sau mai puțin, fără lider pentru câteva săptămâni după posibila înfrângere electorală a lui Joe Biden în fața lui Donald Trump.
  • O reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU este previzibilă în contextul noilor evenimente, după cum este previzibil că Rusia va acuza Occidentul că se pregătește să o atace.
  • Polonia și statele baltice ar urma să raporteze Consiliului Nord-Atlantic, în ianuarie 2025, situația agresiunii rusești, în timp ce Rusia ar urma să mute trupe suplimentare în exclavă și Belarus în martie 2025.
  • În mai 2025, NATO ar urma să decidă "măsuri de descurajare credibile" pentru a preveni un atac rusesc asupra coridorului Suwalki din direcțiile Belarus și Kaliningrad.
  • În ziua "X", comandantul suprem al NATO ar putea ordona transferul a 300.000 de soldați către flancul estic aliat, inclusiv 30.000 de soldați din Bundeswehr.

Dacă Rusia va fi sau nu descurajată de desfășurarea NATO rămâne o întrebare deschisă în scenariul exercițiului Defence Alliance 2025, dar toată construcția ipotetică de până acum indică un răspuns negativ.

×
x close