Antena 3 CNN Externe Germania are nevoie anual de 400.000 de imigranți, calificați în toate domeniile

Germania are nevoie anual de 400.000 de imigranți, calificați în toate domeniile

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:20 24 Aug 2021 Modificat la 16:21 24 Aug 2021
Detlef Scheele
Sursa foto: Hepta

"Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigraţie controlată pentru reducerea deficitului de pe piaţa forţei de muncă. De la îngrijitori la angajaţi care se ocupă de aerul condiţionat şi de sectorul logistic, dar şi din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forţă de muncă calificată", a avertizat Scheele, într-un interviu acordat publicaţiei Sueddeutsche Zeitung.

El a refuzat să ia în calcul posibila rezistenţă la migraţie ca o soluţie la problemele de pe piaţa forţei de muncă.

"Nu poţi să te ridici şi să spui: . Asta nu funcţionează. Cert este că Germania nu are angajaţi", a spus Detlef Scheele.

Din cauza evoluţiilor demografice, numărul angajaţilor calificaţi va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani. Germania poate rezolva problema doar calificându-i pe cei necalificaţi şi pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice, lăsând femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai îndelungată şi, dincolo de toate acestea, aducând imigranţi în ţară, a declarat Scheele.

Cel mai rău scenariu arată că 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040

Scheele a apreciat că deficitul de forţă de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să rezolve viitorul Guvern după alegerile federale din Germania de luna viitoare.

Şi Institutul economic german (IW) a avertizat recent că Germania se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forţă de muncă calificată.

Dacă se va menţine nemodificată vârsta de pensionare şi nu va exista o creştere a imigraţiei controlate, afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajaţi calificaţi, fără a ţine cont şi de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană, avertizează IW.

Dacă reglementările privind pensionarea nu se modifică şi imigraţia este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaţilor calificaţi scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.

×
x close