Germania ar urma să respingă până la 75.000 de cereri de azil în acest an, în principal din partea imigranților din sud-estul Europei, în contextul în care va grăbi procedurile de evaluare a solicitărilor și de extrădare a persoanelor provenite din țări considerate sigure pentru a se concentra asupra refugiaților din Siria și Irak, relatează
Agerpres.
Publicația Der Spiegel a scris sâmbătă că Germania a deportat peste 10.000 de străini în acest an, mulți dintre ei din țări balcanice precum Serbia și Macedonia, aproape același număr ca în întreg anul 2014.
Germania așteaptă un aflux record de până la 800.000 de refugiați și imigranți în acest an, de patru ori mai mult decât anul trecut. Cu legi privind azilul relativ liberale și beneficii generoase, Germania este statul din UE care primește cei mai mulți refugiați din Orientul Mijlociu și imigranți economici din sud-estul Europei.
Șeful Agenției federale pentru migrație și refugiați, Manfred Schmidt, a declarat pentru Der Spiegel că autoritățile vor trebui să decidă în peste 75.000 de cereri de azil ce vor fi depuse de imigranți din țări din vestul Balcanilor până la finalul lui 2015, și că majoritatea acestora vor fi respinse.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania poate face față unui număr record de refugiați fără a mări taxele sau a dezechilibra bugetul.
Coaliția aflată la guvernare va discuta duminică o serie de măsuri, inclusiv reducerea birocrației pentru a facilita construcția de adăposturi pentru solicitanții de azil, accelerarea procedurilor de azil și creșterea fondurilor pentru landuri și municipalități.
Agenda va include și extinderea listei țărilor considerate sigure, probabil pentru a include Kosovo, Albania și Muntenegru. Printre țările deja considerate sigure sunt Serbia, Macedonia și Bosnia-Herțegovina.