Antena 3 CNN Externe Georgienii continuă manifestaţiile de protest în Tbilisi

Georgienii continuă manifestaţiile de protest în Tbilisi

Georgienii continuă manifestaţiile de protest în Tbilisi
03 Noi 2007   •   13:17

Opoziţia din Georgia afirmă că va continua şi sâmbătă uriaşul miting de protest început cu o zi în urmă, la care au luat parte între 50.000 şi 70.000 de oameni. Câteva mii de oameni au rămas în stradă toată noaptea. Manifestanţii cer alegeri anticipate, iar cei mai radicali doresc chiar demisia preşedintelui.

Manifestaţia este cea mai importantă de la aşa-numita „Revoluţie a trandafirului”, care l-a adus la putere pe Saakaşvili, acum patru ani. Mulţi dintre liderii protestului se aflau, pe atunci, alături de actualul preşedinte. Acum, însă, opoziţia îl acuză pe Saakaşvili că guvernează autoritar şi că a trădat speranţele poporului. Indignarea a sporit chiar în ajunul mitingului, când a fost expulzat din ţară un fost ministru al apărării, devenit şi el adversar înverşunat al preşedintelui.

Guvernul susţine că fostul ministru a fost trimis în Germania „pentru tratament medical”, dar opoziţia crede că de fapt s-a dorit să nu poată participa la manifestaţie. În lipsa lui, la miting şi-a făcut apariţia, printre alţii, un cunoscut miliardar georgian care s-a pronunţat pentru „schimbarea puterii pe cale democratică”.

Principala revendicare este organizarea alegerilor legislative în primăvara anului viitor şi nu în toamnă, o dată cu scrutinul prezidenţial. Saakaşvili şi aliaţii săi resping cererea ca „neserioasă”. Opoziţia afirmă, însă, că protestul va continua pe termen nelimitat şi s-ar putea transforma într-o mişcare de nesupunere civică la scară naţională.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close