În luna august, Moscova a alungat trupele georgiene din regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Comisarul pentru relaţii externe al UE, Benita Ferrero-Walder, a precizat că suma include 3,7 miliarde dolari bani publici şi 850 milioane dolari din sectorul privat. ?Trebuie să spun că este mult mai mult decât ne-am gândit şi de aceea cred că este o zi de mare bucurie?, aprecia Ferrero-Walder. Unele state au anunţat donaţiile înainte de întâlnire, printre care SUA cu un miliard dolari şi Comisia Europeană- 700 milioane. Restul sumei va veni de la guverne europene şi foruri internaţionale, precum Banca Mondială.
La deschiderea conferinţei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că ?este imperativ moral să ajuţi un vecin la nevoie?, iar politica europeană ţine de acţiune, nu de vorbe.
România şi-a luat angajamentul de a contribui cu peste 1,6 milioane de euro la reconstrucţia Georgiei. Contribuţia anunţată miercuri se adaugă la ajutorul umanitar de urgenţă acordat Georgiei de către România în august, constând în produse şi echipamente sanitare în valoare de 1,3 milioane de euro.
FMI a promis un credit stand-by de 750 de milioane de dolari (535 milioane de euro). Încă un miliard poate fi aşteptat, sub formă de împrumuturi, de la Banca Mondială, Banca Europeană de Investitii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Cum soseşte iarna,principala preocupare va fi reglementarea situaţiei celor 65.000 de refugiaţi, dar o mare parte din ajutor se va orienta spre nevoile pe termen lung, precum reconstruirea infrastructurii şi reinstaurarea încrederii pentru investitori.
Antena3.ro