Tbilisi speră ca iniţiativa nu numai că va impulsiona legăturile sale cu alianţa militară occidentală, dar să ofere trupelor mult necesara experienţă, ce ar putea fi folosită într-un alt conflict cu Rusia, sau republicile separatiste.
Preşedintele Mihail Saakaşvili declara că această contribuţie a Georgiei în Afganistan este direct legată de securitatea ţării în faţa ameninţărilor Rusiei.
"În timp ce aliaţii noştri se concentrează pe alte chestiune, duşmanii noştri devin activi. Cu cât este rezolvată mai repede situaţia afgană, şi cu cât războiul din Irak se termină mai repede, cu atât mai mult va fi Georgia protejată," declara acesta.
Subliniind că, spre deosebire de alte state europene, nu va interzice trupelor să ia parte la operaţiuni de luptă, deoarece reprezintă o ?şansă unică?.
Georgia va trimite aproape 1000 de soldaţi în Afganistan, în primăvara anului viitor, sub comanda SUA. Acum, pe front se află o companie de 170 soldaţi, sub comandă franceză.
Georgia a contribuit cu 2000 de soldaţi şi pe frontul din Irak, până în 2008, a doua mare prezenţă, după Marea Britanie.
"Georgia doreşte să devină membru deplin al NATO, aşa că trebuie să demonstrăm că dorim nu numai că vom consuma, dar şi vom oferi securitate," declara Ghiorghi Baramidze, ministru pentru Integrarea Euro-Atlantică.
Antena3.ro