Antena 3 CNN Externe Georgia. Parlamentul a aprobat starea de urgenţă la nivel naţional

Georgia. Parlamentul a aprobat starea de urgenţă la nivel naţional

Georgia. Parlamentul a aprobat starea de urgenţă la nivel naţional
09 Noi 2007   •   18:04

Parlamentul de la Tbilisi a aprobat menţinerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Georgiei, până la 22 noiembrie. Starea de urgenţă a fost decretată de preşedintele Mihail Saakaşvili, în urmă cu 2 zile, după protestele vehemente ale opoziţiei georgiene. Conform Constituţiei, decretul de instituire a stării de urgenţă trebuia aprobat de Parlament în decurs de 48 de ore de la semnarea sa. Cei 149 de membri ai Legislativului, din totalul de 225, au aprobat în unanimitate decretul prezidenţial.

Preşedintele Parlamentului de la Tbilisi, Nino Zburjanadze, a declarat că speră într-un „dialog constructiv”. „Vom continua dialogul deja existent şi vom ajunge cu siguranţă la un rezultat necesar pentru binele ţării. Sper ca opoziţia să vadă la fel situaţia”.

Mihail Saakaşvili a decretat, miercuri, starea de urgenţă la nivel naţional pentru o perioadă de 15 zile, în urma ciocnirilor violente între manifestanţi şi forţele de ordine din capitala Tbilisi şi a anunţat expulzarea mai multor diplomaţi ruşi. Decretul instaurează starea de urgenţă timp de 15 zile şi impune restricţii adunărilor, reuniunilor şi manifestaţiilor, precum şi difuzării de informaţii. Doi lideri ai opoziţiei au fost arestaţi şi inculpaţi, joi, sub acuzaţia de tentativă de stat.

În acelaşi timp, însă, preşedintele a fost de acord să convoace alegeri prezidenţiale anticipate la 5 ianuarie, una dintre cererile formulate de protestatari. Opoziţia de la Tbilisi a apreciat drept o victorie a democraţiei decizia preşedintelui de a convoca acest scrutin.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close