Antena 3 CNN Externe Georgia. Opoziţia a desemnat un candidat la prezidenţiale

Georgia. Opoziţia a desemnat un candidat la prezidenţiale

Georgia. Opoziţia a desemnat un candidat la prezidenţiale
13 Noi 2007   •   09:19

Mai multe partide de opoziţie din Georgia au desemnat un candidat comun la alegerile prezidenţiale anticipate din ianuarie. În acest timp, puterea de la Tbilisi continuă să acuze Moscova pentru declanşarea actualei crize. Trei diplomaţi ruşi au părăsit luni Georgia, după ce au fost expulzaţi sub învinuirea de spionaj şi activităţi subversive. Noul candidat la preşedinţie este Levan Gaceciladze, deputat şi om de afaceri din comerţul cu vin, fost colaborator apropiat al preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Prima sa declaraţie a fost destul de surprinzătoare: el a promis că, dacă va câştiga, va pune capăt sistemului prezidenţial, iar apoi se va retrage din politică. „Vom lupta pentru a pune capăt cultului personalităţii, o dată pentru totdeauna. Şi sunt gata să mă retrag din politică de îndată ce vom realiza acest ţel”, a declarat Levan Gaceciladze.

Desemnarea candidatului ar putea, însă, să divizeze opoziţia. Liderul unui alt partid a anunţat că se va prezenta şi el la alegeri. Un miliardar georgian aflat în prezent la Londra şi-a confirmat de asemenea candidatura. Un ministru a afirmat luni că armata rusă a desfăşurat 200 de soldaţi în republica separatistă Abhazia. Acuzaţiile, respinse de Moscova, sunt susţinute şi de preşedintele georgian.

„Am să vă spun acum ce n-am mai spus niciodată. Anul trecut, la summitul de la Minsk, preşedintele Putin mi-a spus, foarte clar, că Rusia va face din Abhazia un nou Cipru”, a afirmat Mihail Saakaşvili.

Saakaşvili susţine că tot Moscova a pus la cale şi protestele antiguvernamentale de acum două săptămâni. În urma tulburărilor, preşedintele a decretat starea de urgenţă care ar putea rămâne în vigoare chiar şi până la alegeri.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close