În cadrul unui discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw pledat pentru adaptarea Alianţei în sensul contracarării tacticilor militare de tip "hibrid" - o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice - folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.
"Rusia ar putea crede că forţele convenţionale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp - aşa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, dar şi pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atenţia Adrian Bradshaw, citat de Financial Times.
Adjunctul comandantului forţelor NATO în Europa a mai spus: "După o astfel de situaţie, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a se împiedica restabilirea integrităţii teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominaţiei este una clasic sovietică".
La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.
"O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO", a insistat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge chiar la o confruntare cu arme nucleare.