La 5 ani nu poți înțelege magnitudinea dramei pe care o lași în urmă, și nici șansa pe care viața ți-o oferă; la 5 ani, poți doar să zâmbești atunci când un aparat foto e ațintit spre tine, mândră de rochia frumoasă pe care o porți.
Asna și Sana reprezintă încununare succesului misiunii de salvare a Marii Britanii.
Cele 2 gemene au acum ocazia să înceapă o viață nouă, departe de regimul care le-ar fi încarcerat în case. Acum, ele pot să învețe, dacă își doresc asta, să fie libere și să facă tot ce vor.
Cum zic englezii, pentru ele ”the sky is the limit”. (cerul este limita în engleză)
Tatăl celor două, un traducător pentru forțele britanice, risca pedeapsa cu moartea în Afganistan, din cauza ajutorului vital pe care acesta l-a oferit trupelor NATO și aliaților. Și probabil, același lucru s-ar fi întâmplat și cu familia lui.
Extazul unei familii - traducătorul Nooragha Hashimi, soția acestuia, și cei trei copiii - contrastează profund cu scenele disperate care se desfășoară în proximitatea aeroportului din Kabul.
Amenințați cu armele de soldații NATO, și de talibanii, afganii cu pașapoarte britanice sunt blocați în spatele unei uși încuiate.
Mamele își aruncă copiii peste gardul de sârmă ghimpată, pentru a le oferi șansa unei vieți fără talibani, alți părinți își părăsesc copiii pentru a fugi ei înșiși.
Hashimi și familia lui au fost printre cei norocoși.
Într-un interviu acordat Sky News, fostul traducător a spus că fără intervenție, ar fi fost cu siguranță ucis.
”Toată lumea știe despre mine, de aceea sunt în mare pericol”.
”Toți eram speriați în legătură cu ceea ce urmează să facă, iar atunci când au spus pentru prima dată că nu vor face nimic, că nu vor căuta răzbunare, am știut că va fi la fel ca în 1996”, a adăugat el.
Sub anteriorul guvern taliban, între anii 1996 și 2001, femeile nu aveau dreptul să muncească, nu aveau dreptul la educație, iar cei care se presupunea că sunt criminali sau trădători, erau omorâți cu pietre, sau torturați până la moarte.
Familia Hashimi a primit locuri într-un a vion RAF și a fost evacuată ieri, alături de alți 130 de oameni.
În procesul de selcție, de pe aeroportul din Kabul, sute de oameni au avut parte de o altă zi disperată
Un bărbat cu accent din Yorkshire și care flutura un pașaport britanic, a spus că este blocat în Afganistan alături de copiii lui : ”Sunt cetățean britanic, copiii mei sunt cetățeni britanici, și suntem blocați aici”.
”Ne-au închis ușa în față, și trag în noi. Mesajul meu pentru Prim-ministru este să ne scoată de aici”, a spus el.
Alt bărbat a arătat spre un băiețel de aproximativ 5 ani, și către o fetiță de 3 ani, și a spus că au fost lăsați în urmă de părinții care se grăbeau să prindă un loc în avionul către Marea Britanie:
”Domnule Biden, tu ai făcut asta. Tu ai planificat asta. Tu ai făcut o înțelegere cu talibanii, și astea sunt consecințele!”
O mie de refugiați afgani riscă să fie lăsați în urmă de trupele britanice. Oamenii care nu pot pătrunde prin haosul creat în aeroportul din Kabul vor rămâne pe mâna talibanilor, după ce procedurile de evacuare se vor încheia, conform înțelegerii cu insurgenții.
Cum speranțele pentru o prelungire a perioadei de evacuare s-au risipit, surse au spus pentru Daily Mail că zborurile vor fi permise doar până joi, cel mult, și asta, în cel mai bun caz.