Geithner a afirmat într-un discurs la Brookings Institution, înaintea unei serii de întâlniri concentrate pe Europa, că FMI poate strânge rapid fonduri dacă va fi nevoie şi a subliniat că Rezerva Federală a deschis linii valutare swap pentru a asigura menţinerea lichidităţilor în dolari în Europa.
Unele ţări, precum Japonia, s-au angajat să îşi suplimenteze contribuţia la FMI, dar Statele Unite au anunţat că nu vor face acest lucru, cerând Europei că facă mai mult pentru a se ajuta singură.
El a arătat că Statele Unite sunt singura ţară care ajută direct Europa în acest fel.
"Alte ţări nu vor să ajute direct Europa. O fac prin intermediul FMI, care este susţinut în mare măsură de SUA", a spus oficialul, adăugând că sugestia că Statele Unite nu participă la efortul de susţinere a Europei este greşită.
Vineri vor avea loc întâlnirile oficiale ale miniştrilor de Finanţe din G20, urmate de reuniunile semestriale ale FMI şi Băncii Mondiale.
Japonia, Suedia şi Danemarca au anunţat că îşi vor suplimenta contribuţiile la FMI cu un total de 77 de miliarde de dolari, semn al îngrijorării că criza europeană s-ar putea reaprinde, cu impact asupra economiei mondiale. Contribuţia Japoniei va fi de 60 de miliarde de dolari.