Antena 3 CNN Externe Gazprom ameninţă Guvernul din Ucraina

Gazprom ameninţă Guvernul din Ucraina

Gazprom ameninţă Guvernul din Ucraina
03 Oct 2007   •   07:51

"Coaliţia portocalie" din Ucraina e la un pas de victorie în alegerile parlamentare, dar Moscova ameninţă viitorul guvern cu tăierea gazelor. După numărarea majorităţii voturilor, cele două partide pro-occidentale deţin un uşor avans asupra adversarilor lor, aliaţii Rusiei. În acest timp, concernul rus Gazprom a avertizat că va reduce livrările de gaz dacă Ucraina nu va plăti, până la sfârşitul lunii, o datorie de peste un miliard de dolari.

Ultimatumul de la Moscova a venit pe neaşteptate, în timp ce ucrainenii urmăreau cu sufletul la gură numărătoarea voturilor. Gazprom susţine că litigiul nu are nimic de-a face cu politica. ?Gazprom i-a avertizat de mai multe ori pe partenerii ucraineni asupra necesităţii unei soluţionări rapide a problemei datoriei. Totuşi, deciziile şi măsurile concrete se lasă aşteptate?, a declarat un reprezentant al companiei ruse.

Comisia Europeană a cerut, la rândul ei, rezolvarea rapidă a litigiului. 80 la sută din gazul rusesc importat de ţările Uniunii trece prin Ucraina, iar reducerea livrărilor poate afecta şi consumatorii occidentali. Surse apropiate de puterea de la Kiev interpretează somaţia Gazprom ca pe un avertisment adresat Iuliei Timoşenko", candidata "coaliţiei portocalii" la funcţia de prim-ministru. Politiciana supranumită "prinţesa gazelor" nu ezită să-şi acuze adversarii de fraude electorale şi ameninţă chiar că nu va recunoaşte rezultatul, dacă nu-i va fi favorabil.

Potrivit surselor de la Kiev, preşedintele Iuşcenko, aliatul Iuliei Timoşenko, îi va încredinţa formarea guvernului până la sfârşitul săptămânii. Dar alianţa ar putea avea doar o majoritate fragilă în Parlament. Astfel criza care a dus la alegerile de duminică ar putea reizbucni.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close