Antena 3 CNN Externe Fermierii din Olanda au ieşit în stradă, după ce Guvernul i-a anunţat că trebuie să îşi vândă fermele sau să îşi reducă efectivele de animale

Fermierii din Olanda au ieşit în stradă, după ce Guvernul i-a anunţat că trebuie să îşi vândă fermele sau să îşi reducă efectivele de animale

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:24 07 Iul 2022 Modificat la 11:24 07 Iul 2022
Fermieri Olanda 2
Sursa foto: hepta

În timpul protestelor, fermierii au recurs inclusiv la violenţă, iar reprezentanții forțelor de ordine spun că protestatarii au creat "o situație periculoasă" atunci când au încercat să lovească mașinile de poliție cu tractoarele.

Un tractor a fost lovit de gloanțe însă nu au fost semnalate persoane rănite.

Trei persoane au fost arestate.

Incidentul s-a petrecut la o rampă de acces spre autostrada A32, menționează presa locală.

Imagini distribuite pe rețelele sociale arată cum un tractor cu remorcă se îndreaptă spre un blocaj al poliției, după care se aude zgomotul unor împușcături (clipul următor).

Poliția a menționat că incidentul va face obiectul unei anchete interne, ceea ce reprezintă procedura standard atunci când un polițist face uz de armă.

Planul de reducere a gazelor riscă să arunce guvernul în aer

La începutul acestei săptămâni, fermierii olandezi au declanșat proteste ample, blocând centrele de distribuție pentru supermarketuri în mai multe orașe.

Protestatarii sunt revoltați de planurile guvernului, care le impun să utilizeze mai puține îngrășăminte și să își reducă șeptelul, transmite presa internațională. 

Reprezentanții aeroportului Schiphol din Amsterdam și compania KLM i-au avertizat pe clienții liniilor aeriene să folosească transportul public, deoarece grupurile de activiști ale participanților la proteste și-au anunțat intenția de a bloca drumurile cu tractoare.

Mai multe ambuteiaje au fost semnalate pe autostrăzile din estul țării și pe traseele cu feribotul din nord, fără ca problemele să se propage, momentan, în zona aeroportului din capitală, în timpul navetei de dimineață.

Guvernul olandez vrea să înjumătățească, până în 2030, nivelul compușilor dăunători de azot eliberați în atmosferă, însă felul în care urmează să fie atins acest obiectiv afectează activitatea fermierilor.

Guvernul olandez vrea să dispară 30% dintre animalele din ferme

Potrivit executivului de la Haga, emisiile de oxid de azot și amoniac produse de cirezile agricultorilor trebuie reduse drastic, pentru a proteja rețeaua de habitate pentru speciile pe cale de dispariție, rețea care se întinde de-a lungul Europei.

Între măsurile care ar urma să fie adoptate de guvern, se numără reducerea șeptelului și achiziționarea pe scară largă a fermelor unde animalele produc cantități mari de amoniac.

Ar fi nevoie, potrivit oficialilor, de reducerea cu 30% a efectivelor de animale.

La rândul lor, fermierii se plâng că sunt tratați "inechitabil" și că planurile guvernului lasă puține speranțe de viitor pentru profesia lor.

Activitatea intensă de creștere a vacilor, porcilor și a altor animale a făcut ca Olanda să devină campioană la emisii poluante iar industrii precum construcțiile și transporturile contribuie, la rândul lor, la agravarea situației.

Instanțele naționale și europene au cerut guvernului de la Haga să ia măsuri pentru rezolvarea problemei, în timp ce fermierii locali s-au declarat discriminați.

Pescarii olandezi se alătură fermierilor

Pescarii olandezi s-au alăturat fermierilor la protestele față de obiectivele guvernamentale privind emisiile de azot.

În Harlingen, protestatarii au blocat portul cu traulere, făcând imposibilă plecarea feriboturilor către insulele Terschelling și Vlieland timp de mai multe ore.

Pescuitorii de creveți se tem, la rândul lor, că vor fi afectați de obiectivele guvernamentale privind emisiile.

De anul viitor, aceștia trebuie să solicite noi permise de pescuit iar în lipsa ajustărilor necesare la vasele lor cu năvod, documentele ar putea fi blocate, împiedicându-i să-și desfășoare activitatea.

Foto principală și galerie: imagini de la protestul fermierilor olandezi, care au blocat punctele de aprovizionare ale centrelor comerciale din țară

×
x close