Antena 3 CNN Externe "Gaza este a noastră. Ne pregătim să revenim!" Mai mulți deputați ai lui Netanyahu vorbesc deschis de preluarea enclavei palestiniene

"Gaza este a noastră. Ne pregătim să revenim!" Mai mulți deputați ai lui Netanyahu vorbesc deschis de preluarea enclavei palestiniene

A.I.
3 minute de citit Publicat la 15:12 16 Oct 2024 Modificat la 15:33 16 Oct 2024
Mars al adeptilor colonizarii Fasiei Gaza demonstreaza la Sderot de ziua Israelului
O reuniune a susținătorilor colonizării evreiești a Fâșiei Gaza este anunțată luni, 21 octombrie, în apropierea orașului israelian Sderot. Sunt așteptați un ministru și mai mulți parlamentari din formațiunea premierului Netanyahu. În imagine, manifestanți pro-colonizare la Sderot, de Ziua Israelului, 14 mai 2024. Sursă foto: Hepta

Zece deputați ai partidului Likud, formațiunea premierului israelian Benjamin Netanyahu, au confirmat că vor participa la un eveniment numit "Pregătiri pentru revenirea în Gaza", scrie Times of Israel.

Evenimentul, la care este anunțat inclusiv un ministru al cabinetului israelian, a fost programat lunea viitoare în apropiere de orașul Sderot, la frontiera cu enclava palestiniană unde armata statului evreu duce de peste un an un război de eradicare a grupării Hamas, ca urmare a atacurilor de la 7 octombrie 2023.

"La un an după pogromuri, membri ai Likud, președinți de filiale regionale, membri ai Knesset-ului (parlamentul israelian, n.r.) și miniștri vor striga împreună 'Gaza este a noastră. Pentru totdeauna'", spune textul unui material menit să popularizeze reuniunea și citat de Times of Israel.

"Victoria înseamnă să colonizăm și este realizabilă", se afirmă într-un alt mesaj de pe un canal WhatsApp afiliat evenimentului și unde s-a anunțat participarea unei treimi dintre parlamentarii Likud.

Potrivit Times of Israel, printre reprezentanții de rang înalt ai acestei formațiuni care vor merge la Sderot se află ministrul Egalității Sociale, May Golan și deputații Avichay Buaron, Sasson Guetta, Tally Gotliv, Eli Dallal, Nissim Vaturi, Hanoch Milwidsky, Ariel Kallner, Kati Shitrit și Osher Shkalim.

Alți participanți anunțați sunt rude ale unora dintre ostaticii din Gaza, familii de militari și familii ale unora dintre victimele ucise de Hamas.

Susținătorii colonizărilor evreiești în Gaza susțin "încurajarea emigrării voluntare" a palestinienilor

Adunarea susținătorilor revenirii israeliene în Gaza este organizată de Nachala Settlement Movement.

Această mișcare activează în favoarea colonizărilor evreiești în Cisiordania și a sprijinit acolo înființarea de avanposturi ilegale, notează publicația citată.

Nachala Settlement Movement a organizat anterior o conferință la Ierusalim, în care s-a făcut apel la restabilirea coloniilor evreiești în Gaza.

Acest din urmă eveniment a reunit numeroși miniștri și deputați, inclusiv membri ai Likud, care s-au pronunțat pentru construirea de colonii în enclava palestiniană și pentru "încurajarea emigrării voluntare" a rezidenților din acest teritoriu.

Times of Israel mai notează că printre co-organizatorii reuniunii de săptămâna viitoare se partidul politic de extremă dreapta Otzma Yehudit, condus de ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, și filiala de tineret a Partidului Sionist Religios, ultranaționalist.

Ce este Fâșia Gaza

Conform informațiilor din surse deschise, Fâșia Gaza este un teritoriu cu o suprafață de 360 de kilometri pătrați, măsurând 41 de kilometri în lungime și între 6 și 12 kilometri în lățime.

Este mărginită de Egipt la sud-vest și de Israel la est și la nord.

Fâșia Gaza este cel mai mic dintre cele două teritorii în care trăiește populația palestiniană, celălalt fiind Cisiordania.

În Gaza trăiau în 2023 peste două milioane de oameni, acesta fiind unul dintre cele mai dens populate teritorii din lume.

Limitele teritoriale ale Fâșiei Gaza au fost stabilite în vreme ce aceasta s-a aflat sub controlul Egiptului, la încheierea războiului arabo-israelian din 1948.

Fâșia a devenit un refugiu pentru palestinienii care au fugit din calea luptelor sau au fost expulzați din Palestina istorică în timpul războiului din 1948. 

Ulterior, în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, Israelul a capturat și ocupat Fâșia Gaza, dând startul unei administrații militare care a durat mai multe decenii.

Acordurile de la Oslo de la mijlocul anilor '90 au instituit Autoritatea Palestiniană ca entitate cu atribuții de guvernare limitată în Fâșia Gaza.

Autoritatea a fost condusă inițial de partidul laic Fatah până la înfrângerea electorală a acestuia în 2006 de către formațiunea islamică sunnită Hamas, care a ales calea confruntării armate cu Israelul. 

Evacuarea așezărilor israeliene din Gaza a fost decisă de Knesset în 2004, în mandatul premierului Ariel Sharon, și s-a încheiat în anul 2005.

×
x close