Antena 3 CNN Externe Gaza. Doliu naţional în urma confruntărilor de la comemorarea lui Arafat

Gaza. Doliu naţional în urma confruntărilor de la comemorarea lui Arafat

Gaza. Doliu naţional în urma confruntărilor de la comemorarea lui Arafat
13 Noi 2007   •   10:05

Autoritatea Palestiniană a decretat trei zile de doliu naţional pentru cei şapte oameni ucişi luni, în Gaza, de miliţienii Hamas, după comemorarea lui Yasser Arafat. Peste 130 de persoane au fost rănite în confruntări. Adunarea a fost organizată de mişcarea Fatah, întemeiată de Arafat, în prezent rivală a islamiştilor din Hamas. Peste 500.000 de oameni au participat, potrivit organizatorilor, la mitingul de comemorare a trei ani de la moartea lui Arafat.

Adunarea a fost cea mai amplă organizată vreodată la Gaza de mişcarea Fatah. Dar, îndată după încheierea mitingului, pe străzi s-a dezlănţuit haosul. Manifestanţii afirmă că miliţienii Hamas, în uniformă sau în civil, au deschis focul asupra lor. Hamas a dat vina pe manifestanţi, care i-ar fi atacat pe poliţişti cu pietre, şi a acuzat mişcarea Fatah de provocare.

Liderii Fatah, rămaşi la putere în Cisiordania, afirmă că mitingul din Gaza a fost „un plebiscit împotriva loviturii de stat” a mişcării Hamas. Fatah a exclus orice dialog cu islamiştii. Veşti proaste au venit, luni, şi de la discuţiile pregătitoare ale conferinţei de pace între palestinieni şi Israel, programată la 27 noiembrie în Statele Unite. Surse din ambele tabere au afirmat că negocierile sunt în criză, iar conferinţa ar putea să nu dureze decât o zi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close