Antena 3 CNN Externe Gata cu ciobanii, s-au emancipat? Criză de oieri în Mărginimea Sibiului

Gata cu ciobanii, s-au emancipat? Criză de oieri în Mărginimea Sibiului

1 minut de citit Publicat la 12:20 05 Sep 2008 Modificat la 12:20 05 Sep 2008
Gata cu ciobanii, s-au emancipat? Criză de oieri în Mărginimea Sibiului
Regiunea Sibiului este faimoasă, de foarte multă vreme, pentru producerea brânzei de oi. La Răşinari, un sat aflat la cinci kilometri depărtare de Sibiu, a avut loc Festivalul brânzei şi al tuicii, la care a participat un număr foarte mic de ciobani. Deşi ciobanii prezenţi la festival invitau vizitatorii să guste din marfa de calitate pe care o aduseseră, preţurile ridicate îi ţineau la distanţă pe aceştia.

Potrivit jurnaliştilor de la ?Gândul?, preţul produselor de la festival era chiar mai ridicat decât cel din halele de brânză din oraşe. Un kilogram de telemea de oaie s-a vândut cu 15 lei, un kilogram de caş cu 30 de lei, iar un kilogram de brânză de burduf nu costa mai puţin de 40 de lei. Ceea ce a fost şi mai bizar era că ţăranii veneau să cumpere brânză. Aceştia se împărţeau în două categorii: localnicii care îşi vânduseră stânile pentru a pleca la muncă în străinătate şi cei care îşi mutaseră stânile în zonele de şes unde pământul este mai ieftin.

Stroilă Constantin, zis Jianu, din Tălmăcel, unul dintre ciobanii care au rezistat în zona Sibiului, a explicat câteva dintre motivele pentru care tot mai mulţi ciobani se lasă de această meserie. Singurele produse care se mai pot obţine de la oi sunt laptele şi carnea, deoarece lâna şi pielea nu mai aduc de foarte multă vreme niciun ban. ?Până şi oile duc dorul lui Ceauşescu. Înainte, când coboram din munţi, mâncau ce rămânea după cules. Acum rar mai găsesc boabe de porumb pe câmp, numai buruieni. Şi s-ar putea ca şi acestora să le ducă dorul. Cică s-ar interzice transhumanţa, dacă vrei să-ţi plimbi oile, le urci în tiruri? a spus acesta.

În plus, este foarte greu pentru ţărani să găsească oameni competenţi care să aibă grijă de oi şi persoane care să vândă marfa. Din cauză că din ce în ce mai mulţi ciobani au plecat în străinătate, salariul celor rămaşi în ţară a crescut la 1500 pe lună, plus masă, sumă greu de suportat pentru un simplu ţăran din România.

Antena3.ro

×
x close