Liderul principalului partid de extremă dreaptă susţine că se teme de o eventuală agresiune din partea României sau Slovaciei, două ţări cu comunităţi etnice maghiare care au potenţialul de a ataca Ungaria.
În timp ce ministrul apărării din primul guvern post-comunist al Ungariei (1990-1994), Lajos Fur, pare dispus să susţină extrema dreaptă, dându-şi acordul să participe la lansarea oficială a grupării care reuneşte 56 de membri, ministrul de externe din ultimul guvern conservator (1998-2002), Janos Martonyi, are o părere total diferită. Conservatorul a declarat că unul dintre cele mai importante obiective ale sale a fost acela de a revigora cooperarea cu ţările vecine precum România şi Slovacia.
În ceea ce priveşte socialiştii aflaţi la putere - MSZP, Agnes Vadai, un înalt reprezentant al Ministerului Apărării, a declarat că argumenul lui Jobbik este?prostesc?, adăugând că ţările membre ale NATO au aceleaşi valori.
Între timp Fidesz, gruparea conservatoare, a propus înfiinţarea unei Gărzi Naţionale, începând deja să racoleze voluntari. În vreme de pace o asemenea organizaţie ar putea ajuta la intervenţia în caz de dezastre, iar în timp de război ar putea funcţiona ca o unitate în rezervă, ca şi în alte ţări ale NATO, au declarat membrii Fidesz.
Ministrul Apărării Imre Szekeres (MSZP) a declarat că iniţiativa i se pare binevenită şi că este gata să încerce să ajungă la un consens cu toate partidele parlamentare în această problemă, numind apărarea 'o preocupare a întregii naţiuni'. Potrivit Rompres, Vadai a menţionat că în prezent se poartă negocieri asupra acestui subiect, deşi ?nimeni nu a ajuns la niciun acord?.
Liberalii din SZDSZ, membru al coaliţiei de guvernare, pare să se situeze pe poziţii cu totul contrare. Făcând referire la ?Gărzile muncitoreşti? de pe vremea comunismului, liberalii au respins toate ideile privitoare la crearea unei gărzi civile, în orice formă ar fi ea.
Din cauza dezacordului din interiorul coaliţiei în această problemă, scrie Nepszabadsag, rezultatul dezbaterii putere-opoziţie pe marginea acestui subiect stă sub semnul îndoielii.