Guvernul indian a cheltuit 1,3 milioane de dolari pentru a stopa vânzarea la licitaţie a unor scrisori ale lui Gandhi, care ar fi putut să dezvăluie faptul că liderul indian era homosexual, afirmă autoarea unui articol publicat pe site-ul
huffingtonpost.com.
În 2011, jurnalistul şi scriitorul american recompensat cu premiul Pulitzer Joseph Lelyveld şi-a lansat cel mai recent volum al său, intitulat "Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India", cauzând o serie de controverse, din cauza unor pasaje care ar sugera, după părerea unora dintre cititori, că Mahatma Gandhi ar fi avut o relaţie homosexuală cu unul dintre discopolii lui, arhitectul şi culturistul german Hermann Kallenbach.
Guvernul statului indian Gujarat, statul în care s-a născut Gandhi, a cumpărat cartea în martie 2012, iar guvernul indian a cheltuit 1,28 milioane de dolari pentru a achiziţiona arhivele lui Gandhi, ce includ peste 1.000 de scrisori şi documente care au circulat de-a lungul anilor între Gandhi şi Kallenbach, împiedicând astfel vânzarea lor într-o licitaţie publică, la Londra, se afirmă pe un blog al publicaţiei Wall Street Journal.
Potrivit publicaţiei americane, Ministerul Culturii din India a angajat câţiva experţi pentru a citi aceste scrisori şi i-a recomandat apoi guvernului să le cumpere, în cadrul unei operaţiuni "de cea mai înaltă prioritate".
Deşi autorul cărţii, Joseph Lelyveld a negat că ar fi sugerat că liderul indian era gay, câteva pasaje din cartea sa, publicate în Wall Street Journal, sugerează existenţa unei relaţii homosexuale.
În ciuda zvonurilor despre această presupusă relaţie dintre Gandhi şi discipolul său, un oficial din Ministerul Culturii din India a declarat pentru agenţia de presă Reuters că achiziţia a fost făcută exclusiv pentru a sprijini cercetările oamenilor de ştiinţă din domeniul filosofiei promovate de Gandhi.
Potrivit BBC, arhivele lui Gandhi, care vor fi expuse la Arhivele Naţionale din India, includ şi câteva cadouri oferite de Gandhi lui Kallenbach, printre care se află o eşarfă din bumbac, o roată de tors şi un steag.
Documentele şi obiectele de arhivă urmau să fie scoase la licitaţie, în 10 iulie, de casa Sotheby's. Ele aparţineau chiar prietenului apropiat al lui Gandhi, Hermann Kallenbach, un arhitect german de etnie evreiască, pe care părintele independenţei indiene l-a cunoscut în 1904 în Africa de Sud.
Aceste arhive, conţinând în special patru decenii de corespondenţă (1905-1945) "în cea mai mare parte niciodată publicată" potrivit Sotheby's, au fost evaluate la un preţ cuprins în intervalul 779.000 - 1.086.000 de dolari.
India şi-a făcut cunoscută în trecut dezaprobarea faţă de vânzarea la licitaţie a unor obiecte care au aparţinut lui Gandhi, supranumit "apostulul non-violenţei", considerând că o astfel de vânzare insultă memoria unui om care a respins pe parcursul întregii lui vieţi bogăţia materială.