Antena 3 CNN Externe Gafele lui Joe Biden îi împing pe aliații săi din Europa în brațele lui Donald Trump: "OMFG"

Gafele lui Joe Biden îi împing pe aliații săi din Europa în brațele lui Donald Trump: "OMFG"

Joe Biden Zuma
Președintele SUA, Joe Biden, la conferința de presă după încheirea summitului NATO de la Washington, 11 iulie 2024. Sursă foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2024   •   08:00

Diplomații occidentali se declară, în particular, îngroziți de ultimele gafe ale președintelui american Joe Biden și încearcă să deschidă canale de comunicare cu echipa oponentului republican, Donald Trump, în perspectiva unei victorii prezidențiale a acestuia în noiembrie, scrie Politico.

"Pentru unii dintre aliații Americii, a venit timpul să parieze pe celălalt tip", notează sursa citată. 

De la prestația-dezastru în fața lui Donald Trump în dezbaterea electorală organizată și televizată de CNN luna trecută, presa americană a consemnat multe evoluții. Mai toate înclină balanța în favoarea retragerii lui Biden din cursa electorală pentru realegerea la Casa Albă.

Peste o duzină de membri democrați ai Camerei Reprezentanților și cel puțin un senator democrat i-au cerut public lui Biden să renunțe la cursa prezidențială.

The New York Times a relatat, vineri, că donatorii blochează momentan în jur de 90 de milioane de dolari pentru campania președintelui, din cauza temerilor legate de șansele acestuia.

În plus, liderul minorității democrate din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a comunicat, vineri, că i-a transmis lui Biden, într-o întâlnire față în față, concluziile reuniunii congresmenilor săi. Jeffries nu l-a asigurat pe președinte de sprijinul său, după cum au remarcat jurnaliștii americani.

Seria gafelor publice care i-au speriat pe aliați

Președintele american a insistat în conferința de presă de la încheierea summitului NATO că este suficient de apt pentru un nou mandat și că este cea mai potrivită persoană pentru a-l învinge pe Donald Trump.

Însă faptele n-au fost în favoarea lui Biden: atunci când a venit momentul să-i dea cuvântul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, l-a prezentat pe acesta drept "Președintele Putin". S-a corectat câteva secunde mai târziu, dar răul fusese deja făcut.

Un oftat audibil s-a propagat printre șefii de stat și de guvern din Europa, martori la cuvintele lui Biden. Unul dintre cei prezenți acolo a reacționat într-un scurt mesaj text către Politico - "OMFG", precizează publicația citată.

Acest acronim, care a devenit de multă vreme internațional, vine de la "Oh, My F..king God", s-ar traduce aproximativ prin "La naiba, Dumnezeule mare" și exprimă, de regulă, exasperarea, disperarea sau chiar teroarea. Probabil, încap și alte sentimente aici, dar toate sunt cu conotație negativă.

"Liderii europeni au înghețat pe scenă, deși au făcut tot posibilul să zâmbească și să aplaude în continuare. Nimeni nu a menționat incidentul (cu 'Președintele Putin') în contactele cu echipa lui Biden, după aceea", a povestit un al doilea martor pentru Politico.

Tatonarea unor europeni printre cei din anturajul lui Trump se întâmplă de peste un an

În aceste condiții, un alt diplomat european de rang înalt din Washington a confirmat că, de luni de zile, colegii săi au fost ocupați cu contactarea viitorilor membri ai echipei lui Donald Trump la Casa Albă.

Concret, europenii au stabilit întâlniri și au participat la evenimente cu persoane din anturajul candidatului republican și le-au invitat pe acestea la masă.

Apropierea unor diplomați europeni de Trump s-a accelerat și a precedat ultimele gafe ale lui Biden.

"Se întâmplă de mai mult de un an, iar oficialii europeni cu profil politic înalt s-au adresat grupurilor de reflecție conservatoare pentru a transmite mesaje privind Ucraina publicului care îl susține pe Trump", a adăugat persoana consultată de Politico.

Britanicii nu vor să mai fie luați prin surprindere de o victorie a lui Trump

Summitul NATO a marcat prima întâlnire dintre Joe Biden și noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, menită să reafirme relație specială dintre Statele Unite și Regatul Unit.

Chiar și britanicii au fost șocați și consternați de aparenta fragilitate a președintelui, susține Politico. 

"Este o nebunie. Toate mesajele lor (ale democraților, n.r.) cel puțin până la alegeri se vor pierde printre reportaje despre sănătatea și capacitatea președintelui. Și se va face de râsul lumii", a comentat în privat un oficial britanic.

"Ce se va întâmpla în continuare? Ar putea să ordone, fără să vrea, o lovitură militară și să ajungă apoi în fața unui tribunal internațional, invocând o tulburare mintală?", a continuat acesta să speculeze.

Karen Pierce, ambasadoarea Marii Britanii la Washington, a condus eforturile de comunicare cu membrii echipei lui Trump și cu lideri ai (mișcării) MAGA (Make America Great Again, aripa dură a susținătorilor liderului republican n.r.)

Ambasada a fost un canal de legătură între partidele politice majore din Regatul Unit - conservatori și laburiști - și politicienii americani ce ar urma să facă parte dintr-o eventuală a doua administrație Trump.

Diplomații britanici din Washington sunt acum încrezători că i-au identificat din vreme pe strategii și reprezentanții MAGA din Congres care au o influență reală asupra lui Donald Trump.

"Karen Pierce și echipa ei au făcut o treabă excelentă. Ei nu au repetat greșelile din 2016", a comentat o persoană din apropierea noului premier britanic laburist Keir Starmer.

Semnale de alarmă și în Germania 

"Acum este clar că menținerea candidaturii lui Joe Biden nu va face decât să-l ajute pe Trump", a declarat pentru Politico Roderich Kiesewetter, un deputat creștin-democrat din Comisia pentru afaceri externe a legislativului de la Berlin.

"Nu putem decât să sperăm că democrații vor găsi o modalitate prin care Joe Biden să se retragă, salvând în același timp aparențele. Iar Kamala Harris, de exemplu, va deveni noul candidat", a adăugat acest parlamentar, care și-a mărturisit îngrijorarea față de impactul potențial al unei victorii electorale a lui Donald Trump asupra securității transatlantice și a instituțiilor democratice din SUA.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close