"Vrem o Libie liberă, în pace şi democraţie, fără Gaddafi”, a declarat oficialul german la sosirea sa la Benghazi, în estul Libiei. De asemenea, ministrul a aunnţat deschiderea unei reprezentanţie diplmatice germane în fieful rebelilor.
Astfel, Germania devine cel de-al 13-lea stat care recunoaşte CNT ca reprezentant legitim, după Emiratele Arabe Unite, Franţa, Qatar, Marea Britanie, Italia, Gambia, Malta, Iordania, Senegal, Spania, Australia şi Statele Unite.
"Este necesar să extindem izolarea economică a colonelului Gaddafi”, a continuat Westerwelle, care s-a pronunţat în favoarea dezgheţării enormelor active financiare ale regimului Gaddafi în străinătate. "Aceste active ale lui Gaddafi trebuie deblocaet pentru a servi la contribuirea unei noi Libii”, a subliniat oficialul.
De asemenea, ministrul Cooperării Economice şi Dezvoltării, Dirk Niebel, membru al delegaţiei germane sosită la Benghazi, a punctat că Germania este dispusă să aloce zece milioane de euro pentru a ajuta poporul libian.
Colonelului Gaddafi refuză să renunţe la putere. Liderul libian se află la conducerea statului din 1969 şi declară că nu va da înapoi nici un pas, în ciuda dezertărilor şi multiplicării apelurilor la plecarea sa, inclusiv din partea Rusiei, un fost aliat al Libiei.
Garantii pentru retragere
Turcia a oferit "garanţii” liderului libian Muammar Gaddafi pentru ca acesta să părăsească ţara, conform premierului turc, citat de AFP.
Gaddafi "nu are altă soluţie decât să părăsească Libia, cu o garanţie care îi va fi oferită. I-am oferit această garanţie. I-am spus că îl vom ajuta să fie trimis acolo unde vrea, a declarat Erdogan pentru postul de televiziune NTV.
Purtătorul de cuvânt al regimului libian, Moussa Ibrahim, a declarat că regimul respinge orice discuţie pe această temă. „Nimeni nu are dreptul să îi ceară liderului să plece. Nimeni nu poate veni aici cu un plan care să includă plecarea liderului”, a subliniat acesta.
De asemenea, Ibrahim a declarat că această sugestie este „imorală, ilegală şi nu are nici un sens”.