Antena 3 CNN Externe Furtună în Marea Nordului. Risc de inundaţii pentru mai multe ţări

Furtună în Marea Nordului. Risc de inundaţii pentru mai multe ţări

1 minut de citit Publicat la 17:17 09 Noi 2007 Modificat la 17:17 09 Noi 2007
Furtună în Marea Nordului. Risc de inundaţii pentru mai multe ţări
Furtuna care a izbucnit joi în Marea Nordului a alertat autorităţile ţărilor vecine, care au transmis imediat avertismente de inundaţii. Serviciile meteorologice au anunţat că furtuna ar putea fi însoţită de valuri fără precedent în ultimii 20 de ani. Ministrul britanic al Mediului, Hilary Benn, a avertizat joi său în privinţa riscurilor producerii de inundaţii grave de-a lungul coastei de est a Angliei până sâmbătă, iar premierul Gordon Brown a prezidat o reuniune de urgenţă. În Olanda, pentru prima dată din 1976, serviciile de supraveghere a digurilor au fost puse în stare de alertă, iar toate ecluzele au fost închise.

Portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, a rămas închis până la jumătatea zilei. În nordul Olandei nivelul mării a crescut cu 3,4 metri.

În Germania, Biroul pentru navigaţie maritimă şi hidrografie cu sediul la Hamburg a avertizat că în estuarul Elbei nivelul apei ar putea depăşi cu până la doi metri cota medie.

Mii de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele de pe coasta de sud-est a marii Britanii, în seara de joi, în urma avertismentului de futună şi inundaţii, transmis de Agenţia britanică de mediu. Circa 500 de persoane au petrecut noaptea de joi în adăposturi speciale, iar alţii s-au refugiat în camerele din etajele superioare ale casei lor.

Mai multe companii petroliere au fost nevoite să-şi închidă platformele din Marea Nordului, din largul coastelor Norvegiei, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei.

Valurile înalte de trei metri care au afectat Marea Nordului au fost comparabile cu cele mai înalte maree. Riscurile par să fi fost depăşite, după nivelul maxim al mareelor înregistrate în cursul dimineaţii de vineri. "Nu ne-au fost semnalate cazuri de proprietăţi inundate până în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei de Mediu, Stewart Brennan, imediat după retragerea mareei, la prima oră a dimineţii.

Cele mai puternice rafale de vânt au afectat nordul Scoţiei, atingând chiar şi viteza de 160 de kilometri pe oră.
Foto: BBC News

Antena3.ro

×
x close