Antena 3 CNN Externe Furie și proteste masive în Turcia, după ce mai multe femei au fost ucise cu brutalitate. Erdogan e forțat să înăsprească legea

Furie și proteste masive în Turcia, după ce mai multe femei au fost ucise cu brutalitate. Erdogan e forțat să înăsprească legea

proteste in turcia
Sute de femei au fost ucise în acest an. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    12 Oct 2024   •   15:19

Furie în Turcia după ce mai multe femei au fost ucise cu brutalitate, forțându-l pe președintele Recep Tayyip Erdogan să ia măsuri și să înăsprească legea penală a țării, transmite POLITICO.

Violența împotriva femeilor este o infracțiune larg răspândită în Turcia. Aproape 300 de femei au fost ucise până acum în acest an, fapt ce a dus la organizarea de proteste în țară. Oamenii acuză partidul AK că siguranța femeilor nu e o prioritate politică și au cerut guvernului să pună capăt acestor violențe și să ia mai multe măsuri.

În luna septembrie o polițistă de 26 de ani a fost omorâtă în stradă de un bărbat cu un larg cazier, iar la începutul acestei luni, alte două fete au fost ucise în plină zi de Semih Celik, un tânăr care avea doar 19 ani. Această ultimă crimă a șocat populația mai ales din cauza brutalității cu care a fost înfăptuită, dar și pentru că autorul și-a premeditat fapta fără să-și ascundă intențiile. Ar fi existat numeroase plângeri la Poliție pe numele acestuia, dar poliția nu a luat măsuri.

Ca răspuns la furia publică crescândă, miercuri, Erdogan a declarat: „O serie de evenimente recente au provocat o reacție justificată în interiorul națiunii noastre. Ne deranjează, ca și pe toți ceilalți, să vedem infractori cu zeci de cazuri în cazierul lor, umblând liberi”, a adăugat el, promițând să înăsprească sistemul de executare a sentințelor.

Dar multe femei sunt sceptice cu privire la cea mai recentă promisiune a lui Erdogan, de când președintele a decis unilateral să se retragă din Convenția de la Istanbul în 2021, care este concepută pentru a preveni și combate violența împotriva femeilor, sub pretextul că unele dintre clauzele sale sunt dăunătoare structurilor familiale tradiționale. Convenția își propune, de asemenea, să protejeze comunitățile LGBTQ+ din țară. 

Platforma „We Will Stop Femicide” a raportat că în Turcia, 34 de femei au fost ucise de bărbați și alte 20 au murit în circumstanțe suspecte numai în luna septembrie. 

Sute de femei au fost ucise în acest an

Potrivit The Monument Counter, o platformă digitală care actualizează numărul neoficial de femei ucise în țară, 297 de femei au fost ucise în 2024 până acum. În 2023, au avut loc 416 crime.

Hulya Gulbahar, o activistă pentru drepturile femeilor și avocată, a declarat că Legea nr. 6284 din Turcia, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, este suficient de puternică, dar nu este implementată în mod corespunzător. 

„Dacă legea ar fi fost implementată, mii de vieți ar fi fost salvate, dar impunitatea este o politică sistematică a statului”, a declarat ea. 

Furia din Turcia a ajuns la toate nivelurile societății. Celebritățile, politicienii și utilizatorii rețelelor sociale sunt acum implicați activ. 

Ministrul Justiției, Yılmaz Tunc, a declarat miercuri că o instanță din Ankara a decis să interzică accesul la aplicația de mesagerie Discord, din cauza conţinuturilor „dăunătoare” pentru copii şi tineri distribuite pe această platformă.

Au existat, de asemenea, rapoarte că utilizatorii Discord au lăudat crimele comise de Celik. 

Ceren Kalay Eken, un avocat pentru drepturile femeilor din Ankara, a declarat că ea crede că Turcia a fost cuprinsă într-o spirală de violență cu consecințe fatale și că eliminarea Convenției de la Istanbul a înrăutățit lucrurile. 

„După 22 de ani de guvernare a partidului AKP, acum avem băieți tineri care se dovedesc a fi victime sau criminali. Statul nu poate proteja femeile și copiii”, a spus ea. 

×
Subiecte în articol: turcia crime femei Recep Tayyip Erdogan lege
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close