
Autoritățile turce au reținut nouă persoane, inclusiv proprietarul hotelului, în legătură cu incendiul care a provocat moartea a 76 de persoane și rănirea a altor zeci de oameni într-o stațiune de schi din vestul Turciei, a declarat miercuri dimineață ministrul de interne Ali Yerlikaya. Legiștii fac teste ADN pentru identificarea a 30 de cadavre.
Incendiul a avut loc la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu.
Hotelul, unde a izbucnit incendiul, și-a exprimat regretul profund într-o declarație miercuri și a promis cooperare cu anchetatorii.
„Cooperăm cu autoritățile pentru a face lumină asupra tuturor aspectelor acestui incident”, se arată în declarație. „Suntem profund întristați de pierderi și dorim să știți că împărtășim această durere cu toată inima”.
Hotelul cu 12 etaje, care avea 238 de oaspeți înregistrați, a fost mistuit de flăcări după ce incendiul a început la etajul restaurantului în jurul orei 3:30 a.m. (0030 GMT).
Supraviețuitorii au descris scene de panică în timp ce fugeau prin coridoarele pline de fum și săreau de la ferestre pentru a scăpa.
Autoritățile se confruntă cu critici din ce în ce mai numeroase cu privire la măsurile de siguranță ale hotelului, deoarece supraviețuitorii au declarat că nicio alarmă de incendiu nu s-a declanșat în timpul incidentului. Turiștii au spus că au fost nevoiți să fugă prin coridoarele pline de fum în întuneric total.
Președintele Recep Erdogan a declarat miercuri zi de doliu național în urma tragediei. Steagurile vor fi arborate în bernă miercuri, a adăugat el într-un comunicat la X.
Hotelul avea două ieșiri de incendiu, potrivit ministrului de interne, iar un angajat al hotelului a spus că au reușit să salveze 30-35 de persoane.
Hotelul a fost verificat ultima dată în 2024, iar ministrul turismului a spus că nu au fost găsite probleme privind siguranța la incendiu. Totuși, Uniunea Camerelor Inginerilor și Arhitecților Turci (TMMOB) a spus că, conform reglementărilor, era nevoie de un sistem automat de stingere a incendiilor, iar din imagini se vede că acesta nu exista. Instituția a adăugat că încă nu este clar dacă au fost respectate alte reglementări, dar din declarațiile supraviețuitorilor, „se înțelege că sistemele de detectare și avertizare nu au funcționat”.
Cine sunt victimele incendiului din Turcia
Trupurile a 45 de victime au fost predate familiilor acestora, în timp ce la institutul de medicină legală se efectuează teste ADN pentru identificarea celorlalte cadavre.
Printre victime e Vedia Nil Apak, o înotătoare de 10 ani la Clubul Sportiv Fenerbahce din Istanbul și mama ei, Ferda. Eslem Uyanik, un tânăr bucătar de la hotel, a murit împreună cu Ceren Yaman Dogan, fiica unui cunoscut om de afaceri local, și fiica ei, Lalin, în vârstă de 17 ani.
Printre victime sunt Nedim Turkmen, jurnalist la ziarul Sozcu, soția sa Ayse Neva și cei doi copii ai lor de 18 și 22 de ani, alături de prof. Atakan Yalcin, care a fost decanul Școlii de Afaceri a Universității Ozyegin.
În incendiu și-a pierdut viața Dilara Ermanoglu, în vârstă de 24 de ani, iar tatăl ei, care plecase la Bolu s-o caute, a ajuns la spital după ce a făcut infarct.
Ciolacu: România este solidară cu Turcia
România este solidară cu Turcia şi oamenii săi în urma incendiului devastator de la Hotelul Grand Kartal din Bolu, a transmis premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj de condoleanţe adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
"Stimate preşedinte Recep Tayyip Erdogan, România este solidară cu Turcia şi oamenii săi în urma incendiului devastator de la Hotelul Grand Kartal din Bolu. Transmitem condoleanţe familiilor victimelor şi dorim însănătoşire grabnică celor răniţi", a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe pagina sa de pe platforma X.