Antena 3 CNN Externe Furie în Rusia, după ce SUA au dat undă verde Ucrainei să folosească ATACMS. Kremlin: „Biden toarnă gaz pe foc”

Furie în Rusia, după ce SUA au dat undă verde Ucrainei să folosească ATACMS. Kremlin: „Biden toarnă gaz pe foc”

Bianca Chirilă
3 minute de citit Publicat la 11:42 18 Noi 2024 Modificat la 15:54 18 Noi 2024
vladimir putin
Președintele rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA a declanșat un răspuns furios în Rusia. Parlamentari ruşi de rang înalt spun că această mișcare a Washingtonului escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la Al Treilea Război Mondial. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a avut, deocamdată, nicio reacție, transmite BBC. În schimb, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov spune că decizia va duce la o „creștere a tensiunii”.

Kremlinul spune că orice decizie de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei ar duce la o „escaladare a tensiunilor”

UPDATE: Autorizarea Kievului de către preşedintele american Joe Biden de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus este de natură să „toarne gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este evident că administraţia aflată la sfârşit de mandat la Washington are intenţia de a lua măsuri pentru a continua să toarne gaz pe foc şi să provoace o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Peskov.

Dacă această decizie va fi confirmată oficial de Washington, această autorizare va duce la „o situaţie fundamental nouă în termeni de implicare a SUA în acest conflict”, a mai atenţionat Peskov.

În septembrie, Vladimir Putin a declarat că o undă verde occidentală ar fi „nimic mai puţin decât o implicare directă a ţărilor din NATO în războiul din Ucraina”.

Potrivit lui Peskov, care îl citează pe Putin, loviturile pe teritoriul rus nu ar fi „realizate de Ucraina, ci de ţările care dau autorizarea pentru aceasta”.

„Coordonatele ţintelor nu sunt furnizate de militarii ucraineni, ci de specialişti ai acestor ţări occidentale. Aceasta schimbă radical natura implicării lor”, a reiterat el.

„Președintele american, Joe Biden, a luat una dintre cele mai necalculate decizii ale administrației sale, care poate avea consecințe catastrofale”, a precizat luni dimineață Rossiyskaya Gazeta.

Deputatul rus Leonid Slutsky, șeful Partidului Liberal-Democrat pro-Kremlin, a prezis că decizia va duce „inevitabil la o escaladare gravă, cu consecințe grave”.

„Un pas fără precedent spre cel de-Al Treilea Război Mondial”

Senatorul rus Vladimir Djabarov a numit decizia „un pas fără precedent spre cel de-Al Treilea Război Mondial”.

Cu toate acestea, nu este o adevărată surpriză pentru Rusia.

Komsomolskaya Pravda, tabloidul pro-Kremlin, a numit-o „o escaladare previzibilă”.

Ceea ce contează cu adevărat, totuși, este cum vede Vladimir Putin această decizie, însă, momentan este tăcut. Nu a avut nicio reacție. Cu toate acestea, a spus câteva lucruri de-a lungul timpului.

În ultimele luni, Kremlinul și-a transmis mesajul către Occident foarte clar: „Nu faceți acest lucru, nu eliminați restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, nu permiteți Kievului să lovească adânc pe teritoriul rusesc cu aceste rachete”.

„Ar însemna că țările NATO luptă cu Rusia”

În septembrie, președintele Putin a avertizat că, dacă acest lucru se va întâmpla, Moscova va interpreta acest lucru ca pe o „participare directă” a țărilor NATO în războiul din Ucraina.

„Acest lucru ar însemna că țările NATO luptă cu Rusia”, a continuat el.

Luna următoare, liderul de la Kremlin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare rusești, documentul care stabilește condițiile în care Moscova ar putea decide să folosească o armă nucleară.

Acest lucru a fost interpretat pe scară largă ca un alt indiciu mai puțin subtil pentru America și Europa de a nu permite Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu rachete cu rază lungă de acțiune.

În iunie, Putin a fost întrebat cum ar reacționa Rusia dacă Ucrainei i s-ar oferi posibilitatea de a lovi ținte de pe teritoriul rusesc cu arme furnizate de Europa.

„În primul rând, ne vom îmbunătăți, desigur, sistemele de apărare aeriană. Le vom distruge rachetele”, a răspuns președintele Putin.

Mai mult, Putin a mai explicat că ar putea putea înarma anumite țări care ar fi dispuse să atace Occidentul.

Nu se știe, deocamdată, care va fi reacția liderului rus, însă ce știm este că în două luni președintele Biden va ieși din funcție, iar Donald Trump va fi la Casa Albă. Kremlinul știe că președintele ales Trump a fost mult mai sceptic decât președintele Biden în ceea ce privește asistența militară pentru Ucraina, iar acest lucru ar putea cântări în decizia pe care Putin o va lua în continuare.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a autorizat pentru prima oară folosirea de către Ucraina a armamentului american pentru atacarea în profunzime a teritoriului Rusiei, conform mai multor surse din interiorul guvernului american. Anunțul a fost făcut duminică seară.

×
x close