Antena 3 CNN Externe Fumatul, un viciu interzis în Europa

Fumatul, un viciu interzis în Europa

2 minute de citit Publicat la 13:56 29 Ian 2007 Modificat la 13:56 29 Ian 2007
Fumatul, un viciu interzis în Europa
Interdicţia de a fuma în spaţiile publice câştigă de la an la an suporteri în statele Europei. De la caz la caz, fumatul a fost interzis în totalitate în locurile publice sau a fost acceptată varianta creării unui spaţiu izolat pentru fumători. Din ianuarie 2005, italienii pot fuma doar în faţa barurilor şi a cafenelor, excepţie făcând localurile care au amenajat în interior un spaţiu pentru aceştia. În Spania există din 2006 o lege care protejează nefumătorii, însă numeroase baruri au ales să se adreseze doar fumătorilor. În Luxemburg, tot din 2006, fumătorii pot fuma legal doar în cluburile de noapte, iar în restaurante au voie să fumeze strict într-un spaţiu izolat.

Situaţie hilară în Republica Cehă, unde locuitorii au voie să fumeze în baruri şi restaurante, însă sunt amendaţi dacaă fumează în staţiile de autobuz. În Belgia, restaurantele fluieră a pagubă deoarece fumatul a fost interzis de anul acesta în spaţiile publice. Fumătorii pot alege să meargă în cafenele dacă acestea au amenajat un spaţiu special, dar care să nu ocupe mai mult de 50% din suprafaţa localului! Un ultim exemplu european, fără a epuiza lista. Finlanda va interzice fumatul în spaţiile publice începând cu iulie 2007. Restaurantele vor avea permisunea să aibă un fumoar, doar dacă acesta este foarte bine izolat.
Ce cred însă europenii despre aceste interdicţii, menite să-i protejeze pe unii şi să-i ?pedepsească? pe vicioşi? În mai 2006, 63% dintre europeni credeau că interzicerea fumatului la birou este o idee bună, în timp ce doar 40% susţineau interdicţia fumatului în baruri şi cafenele.

Ce se întâmplă în România?
De la 1 ianuarie 2007, cluburile din România trebuiau să separe spaţiile pentru fumători, de cele pentru nefumători. Şi asta pentru a se alinia normelor europene. În realitate, însă, situaţia este alta. A demonstrat-o un control, al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, în cluburile din Oradea. Niciunul din localurile controlate nu avea delimitate zonele pentru nefumători. Reglemetările în vigoare, prevăd ca în restaurante, baruri sau alte localuri de acest fel, să nu se fumeze decât dacă operatorii economici amenajează locuri delimitate special pentru fumători. ANPC (fostul OPC) a informat că operatorii economici care nu vor respectă legislaţia în vigoare pentru fumatul în spaţii închise riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, sau dispunerea unor măsuri complementare, respectiv închidererea temporară, până la remedierea deficienţelor, într-o perioadă de până la 30 de zile.

Ce credeţi despre măsurile luate de autorităţile române pentru a-i proteja pe nefumători contra fumatului pasiv? Ar trebui complet interzis fumatul în spaţiile publice ? pe stradă, în localuri ? ori ar trebui create locuri delimitate pentru fumători şi nefumători? Vă invităm să răspundeţi întrebării de pe site ? Sunteţi de acord cu limitarea fumatului în locurile publice? - şi să comentaţi pe forum acest subiect.

Ovidiu Drăghia, Antena3.ro

Surse: AFP, Mediafax şi Antena 3

×
x close