În Serbia, un bărbat din doi şi o femeie din trei fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi, împrăştiind anual în aer fumul provenit de la 1,4 miliarde de pachete de ţigări. Peste 50% din populaţia sârbă fumează, dublu faţă de rata din SUA şi cu mult peste majoritatea ţărilor europene.
Legi care interzic fumatul în locurile publice precum spitalele şi clădirile guvernamentale sunt deja în vigoare, dar ele sunt în mod repetat ignorate.
Fumatul în locuri publice interzis prin lege Pe de altă parte, în Franţa a intrat joi în vigoare prima etapă a interzicerii totale a fumatului în locuri publice, interdicţie ce se aplică deja în alte ţări din Uniunea Europeană, precum Republica Irlanda, Italia, Suedia, Marea Britanie sau Spania. În prima etapă se interzice fumatul în întreprinderi, instituţii şcolare, administraţie, magazine, centre comerciale, instituţii din domeniul sănătăţii, gări, aeroporturi, săli de sport, săli de spectacol şi în toate mijloacele de transport în comun. După 11 luni, respectiv de la 1 ianuarie 2008, interdicţia de fumat se va aplica în cafenele, restaurante şi discoteci.
În acest fel, Franţa pune în aplicare una dintre cele mai severe reglementări din Europa. Marţi, Comisia Europeană s-a pronunţat pentru interzicerea în general a fumatului în spaţii publice închise, fără excepţie pentru restaurante, lansând o dezbatere despre necesitatea de a adopta sau nu o legislaţie la nivelul celor 27 de ţări membre ale UE.
Rompres