Antena 3 CNN Externe FT: Documente secrete arată că India ajută Rusia să obțina componente electronice necesare pentru războiul din Ucraina

FT: Documente secrete arată că India ajută Rusia să obțina componente electronice necesare pentru războiul din Ucraina

vladimir putin narendra modi
Președintele rus, Vladimir Putin și premierul Indiei, Narendra Modi, în iulie 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    05 Sep 2024   •   23:52

Rusia și India au dezvoltat legături comerciale secrete, astfel încât Kremlinul să poată achiziționa componente electronice necesare pentru războiul din Ucraina, a relatat joi publicația Financial Times, citată de Kyiv Independent.

Ministerul Industriei și Comerțului de la Kremlin a achiziționat electronice esențiale și a explorat posibilitatea de a construi instalații în India pentru a le produce, arată corespondența de stat rusă văzută de publicație.

Documentele consultate de FT arată că planul ar urma să fie finanțat din „rezerve semnificative” de rupii acumulate din vânzările de petrol către India și ar urma să se aprovizioneze cu bunuri „furnizate anterior din țări neprietenoase”.

FT spune că nu este clar cât de mult din plan a fost pus în aplicare, dar datele comerciale sugerează o relație tot mai strânsă între cele două țări în ceea ce privește bunurile menționate în documentele divulgate.

Aliat istoric al Rusiei, India și-a menținut legăturile economice și diplomatice strânse cu Moscova din februarie 2022, comerțul bilateral atingând un nivel istoric în 2023.

India a depășit China ca cel mai mare importator mondial de petrol rusesc în iulie, deoarece rafinăriile chineze au cumpărat mai puțin din cauza marjelor de profit mai mici din producția de combustibil, a raportat Reuters pe 22 august, citând o comparație a datelor privind importurile.

În același timp, India își dezvoltă relațiile cu Ucraina, prim-ministrul Narendra Modi vizitând Kievul luna trecută, fiind prima dată când un prim-ministru indian pune piciorul în Ucraina de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu peste 30 de ani.

Vizita lui Modi în Ucraina a avut loc la doar câteva săptămâni după călătoria sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

Vizita a inclus o îmbrățișare foarte criticată între cei doi lideri la 8 iulie, la câteva ore după ce Rusia a bombardat spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev, omorând două persoane.

×
Subiecte în articol: India Rusia Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close